Tre år gamle Odin Einarsen fra Leknes, synes det ble ekstra spennende da Moskenesferga stoppet opp utenfor Bliksvær. Et helikopter nærmet seg. Og derfra ble en mann firt om bord. Med store øyne fulgte treåringen, sammen med de andre passasjerne det som skjedde på dekket bak salongen.

De voksne passasjerne hadde nok registrert beskjeden fra høyttaleranlegget like før, om det skulle pågå en redningsøvelse om bord.

Like etter hørt passasjerene klaprende lyd av helikopterrotor. Bak ferga nærmet et redningshelikopter seg. Passasjerne gikk til vinduet bak i salongen for å følge med øvelsen som var i gang. Treåringen fra Leknes var ekstra ivrig opptatt av helikopteret som nærmet seg. Den lange fergeturen var brått glemt. Nå var det spennende. Men også trygt sammen med mamma.

- Øvelsen på ferga "Landegode" skjedde rett utenfor Bliksvær vest av Bodø. De firte først ned to mann, ei båre og en pakke. En betryggende øvelse, spesielt i disse dager hvor sykehusnedleggelse debatteres. Det er godt å vite at slike øvelser blir gjennomført, sier Elianne Einarsen, som sammen med sønnen var passasjer om bord.

Også flere andre om bord diskuterte øvelsen sette i relasjon til sykehusdebatten – og akuttberedskapen i Lofoten. Også ordfører Lillian Rasmussen fra Moskenes var passasjer.

- Det var nok unison enighet om bord blant oss lofotværinger om at slike øvelser var veldig bra og betryggende at de blir gjennomført, sier Elianne Einarsen.

For sønnen på tre år ble det stor stas og veldig spennende med et helikopter hengende over bakdekket på ferga.

Øvelsen var i regi av 330-skvadronen. Hos hovedredningssentralen opplyser de at de stadig blir kalt ut på slike øvelser.

- Dette er en del av treningen både av våre mannskaper i redningshelikoptrene, men også viktig kommunikasjonstrening for de om bord i ferga. Blant annet får fergemannskapet trent på hvordan skipet må legges an i forhold til vinden. Og vi trener på kommunikasjon til de om bord før vi får satt om bord egne mannskap, sier vakthavende på hovedredningssentralen i Bodø.