Den 11. september varslet rederiet at de ville skifte ut bilfergen «Røst» med reservefergen «Stetind, noe som altså allerede har skjedd.

De siste dagene har B/F «Røst» ligget ved Stabburskaia i påvente av overfart til Island.

Torsdag la fergen seg til ved dampskipskaia i Svolvær, der den tok ombord nødvendige forsyninger for å starte overfarten fra Svolvær til Island.

Tidligere har Torghatten Nord solgt B/F «Vågan» til et islandsk rederi, og deretter har rederiet på Vestmannaeyjar på Island overtatt denne fergen som nå heter "Baldur".

Etter det Lofotposten kjenner til skal B/F «Røst» nå leies ut til samme rederi som kjøpte B/F «Vågan», og skal være på plass på Island til 17. september. B/F «Røst» skal inn i rute på Vestmannaeyjar, mens ferga «Heljolfur» er på verksted.

Det betyr en snarlig avgang for å krysse det lange havstykket fra Svolvær i Lofoten til Vestmannaeyjar på Island der fergen skal stasjonere.

B/F «Røst» har plass til 235 passasjerer ombord, og har en kapasitet på 42 personbilenheter.

 

Den er erstattet i sambandet Svolvær-Skrova med bilfergen B/F «Stetind», som en kapasitet på 200 passasjerer og 49 personbilenheter.

Kortvarig

Driftssjef Bendix Klykken i Torghatten Nord AS sier til Lofotposten at dette leieforholdet er ganske kortvarig, og vil dreie seg om fra 14 til 20 dager, mens fergen til det islandske rederiet blir utbedret.

- Vi har hatt vår kontakt med de islandske veimyndighetene i denne saken og ikke direkte med rederiet, sier Klykken.

Han forteller videre at de venter på de siste tillatelsene til å krysse dette farvannet mellom Lofoten og Island, og så vil B/F Røst krysse over til Island og hjelpe sin gode nabo i vest.

- Turen over vil ta to og en halv dag, og så vil det ta en halv dag å gå innenriks på Island fram til fergeleiet der man skal innta ruten.

- Vi er glade for å kunne hjelpe våre islandske brødre over der, og er et av få rederier i Norge som har fergemateriell som kan gå i disse farvannene, sier driftssjef Bendix Klykken i Torghatten Nord AS til Lofotposten.