Hvert år får forsikringsbransjen inn et tyvetalls anmeldelser om voldtekt fra unge turister, men bransjen antar at det er store mørketall. Mange velger å ikke melde fra om overgrepene, hverken til politiet eller til forsikringsselskapene.

De fleste voldtektssakene kommer fra de tradisjonelle partystedene for unge.

– De fleste meldingene kommer fra de tradisjonelle partystedene der mange ungdommer samles og drikker mye. Tidligere år har Tyrkia, Bulgaria og partysteder som Magaluf på Mallorca og Agia Napa på Kypros vært på voldtektstoppen, sier Heidi Tofterå Slettemoen, kommunikasjonssjef i Frende Forsikring.

En av ti har blitt voldtatt

Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS) har tidligere rapportert at 9,4 prosent av norske kvinner og 1,1 prosent av norske menn svarer at de har blitt utsatt for voldtekt minst en gang i løpet av livet.

Kun 11 prosent anmeldte saken og 29 prosent hadde aldri fortalt om voldtekten til noen andre.

Billig sprit og hard festing kan lede til uønskede situasjoner, og det blir vanskeligere å skjønne hvor grensen på hva som er frivillig og ufrivillig går.

– Dessverre er det noen som utnytter at unge drikker seg fulle, og det kan ende med voldtekt, sier Slettemoen.

Saken fortsetter under bildet.

Slettemoen anbefaler at foreldre tar en prat med ungdommene før de drar på tur og at de som reiser sammen har klare avtaler med hverandre.

- Vårt klare råd er at du ikke går alene om natten, gå minst to eller tre sammen, og sørg for å passe godt på glasset ditt, understreker Heidi Tofterå Slettemoen.

Krever ikke anmeldelse

Skulle man bli utsatt for voldtekt på turen, kan reiseforsikringen hjelpe. Flere forsikringsselskaper krever ikke at hendelsen skal anmeldes, da det holder med dokumentasjon fra lege eller sykehus.

– Skulle ferien få et så dramatisk utfall, kan reiseforsikringen hjelpe deg å hente ned foreldrene dine, eller med hjemtransport, i tillegg psykologhjelp på stedet og etter hjemkomst, opplyser Slettemoen. (ANB)