Fylkesråden: Figurteateret bør få nye og moderne lokaler innen 2020

Behov: Teatersjef ved Figurteateret i Nordland, Preben Faye-Schøll og fylkesråd Ingelin Noresjø (t.h.) fortalte i 2015 daværende kulturminister Torild Widvey (i midten) om behovet for nye lokaler. T.v. fylkesleder i Høyre, Jonny Finstad.

Behov: Teatersjef ved Figurteateret i Nordland, Preben Faye-Schøll og fylkesråd Ingelin Noresjø (t.h.) fortalte i 2015 daværende kulturminister Torild Widvey (i midten) om behovet for nye lokaler. T.v. fylkesleder i Høyre, Jonny Finstad.

Artikkelen er over 3 år gammel

Fylkesråd Ingelin Noresjø håper Figurteateret i Stamsund flytter inn i nye lokaler i 2020.

DEL

Figurteateret i Nordland har potensial til å bli et internasjonalt senter for visuelt teater, mener Ingelin Noresjø (KrF) som er fylkesråd for kultur, miljø og folkehelse. Men det fordrer at teateret får tidsriktige lokaler.

– Dette er en av mine mest prioriterte saker. Senest i forrige uke diskuterte jeg behovet for nybygg med statssekretæren i Kulturdepartementet. Figurteateret burde for lengst hatt bedre, mer moderne og større lokaler. Jeg håper de står klare om tre år, sier Noresjø.

Hvem vil bygge?

Arbeidet starter med å utarbeide grunnlaget for en tilbudskonkurranse om nye lokaler. Siden verken Nordland fylkeskommune eller Vestvågøy kommune har tomter til nybygg i Stamsund, er strategien å få private til å bygge og leie ut til Figurteateret. Forutsetningen er at bygget blir i Stamsund.

– Det kan være nybygg eller renovering av eldre bygg, sier Noresjø.

Ifølge Norconsults beregninger har Figurteateret behov for ca. 2000 kvadratmeter for å gi de fem ansatte og tilreisende grupper som produserer forestillinger tilfredsstillende arbeidsforhold. Fylkesråden trekker også fram at teatersalen i dagens lokale ikke er tilpasset verken skuespillere eller publikum.

Les også: Nært om et vanskelig tema

Øker med fire mill.

Før tilbudskonkurransen starter må imidlertid stat, fylkeskommune og kommune si ja til økte leiekostnader. Dagens lokaler på 600 kvadratmeter koster en million kroner i husleie per år.

Et nytt bygg med tre ganger større areal er beregnet til å koste ca. fem millioner kroner. Totalt vil kostnadene til Figurteateret i Nordland øke med 5,2 millioner kroner. Ut fra tredelingen mellom de tre nivåene, øker statens andel med fire millioner kroner, fylkeskommunens med 900.000 og Vestvågøy kommunes med 390.000 kroner.

– Kulturdepartementet er veldig klar over situasjonen, og behovet for større lokaler. Ut fra samtalene vi har hatt er jeg optimist med tanke på å få staten med på en økning i tilskuddet. Fylkeskommunen og kommunen har sagt ja, sier Noresjø.

Les også: Pris-rush i Spania for Figurteaterets «Aske»

– Viktig

I snitt har teateret besøk av 80–100 gjester/prosjektansatte på år, som bidrar til 1500 – 3000 gjestedøgn. I 2016 ble produksjoner laget på Figurteatret i Stamsund vist i 25 land, på fem kontinent, for over 43 000 publikummere.

– Vi er vertskap for en viktig nasjonal teaterinstitusjon. Det må vi sikre at vi blir også i framtiden, sier ordfører Remi Solberg og er klar på at kommunen bør være med på spleiselaget.

– Jeg er positiv til at kommunen øker tilskuddet for å sikre utvikling av teateret.

Les også: Viser «Mørkemodig» i Meieriet kultursenter

Send inn tekst og bilder «

Lofotposten vil fortelle om smått og stort i Lofoten, men vi rekker ikke over alt. Har vi gått glipp av noe? Du kan bidra her!

Artikkeltags