Gå til sidens hovedinnhold

Fikk prøve filetering: – Jeg har aldri gjort det før, men det var ikke vanskelig

Artikkelen er over 1 år gammel

Femteklassingene fra Buksnes skole har lært å filetere fisk hos Vest-Lofoten videregående skole.

– I dag skal det handle om FESK, sier en av elevene når Lofotposten spør hva de skal gjøre i dag.

Femteklassingene skal over to dager være på fileteringskurs hos Restaurant og matfag-linja på Vest-Lofoten videregående på Gravdal. De skal også lage fiskekaker som de skal spise på slutten av dagen. Klasserommet er byttet ut med grovkjøkkenet hvor de elleve år gamle elevene samarbeider om hver sin skrei, med hjelp fra elevene på videregående.

– Det var artig å prøve, og det var egentlig ikke vanskelig. Jeg har aldri gjort det før. Jeg er ikke så veldig glad i fisk, men jeg skal spise i dag. Jeg har lyst til å bli fisker når jeg blir stor, sier Matilde som er en av elevene som først starter å filetere sin fisk.

Det er kontaktlærer Willy Ryan på Restaurant og matfag som viser barna hvordan de skal sløye og filetere fisk. Han forteller at den fisken de har tatt med i dag er veldig fersk, og at det er derfor den bakerste delen av fisken står rett til værs.

– Det er viktig at vi får ut innvollene først, og passer på at vi ikke ødelegger lever og rogn, sier Ryan.

Ønsker ny tradisjon

De aller fleste elevene starter med fileteringen, men noen har funnet ut at dette ikke er noe for dem og tar tak i grønnsaksstasjonen. Lærer på Buksnes skole, Lena Vildem sier at det er fint å se at mange av elevene kommer over den første reaksjonen. Først var det mange sa «æsj».

– Vi tar de med hit for at elevene skal se at det går an å gjøre dette selv, og for at de kan lage noe som de selv kan smake på. Det smaker jo ofte best når man har laget det selv, sier Vildem.

Hun forteller også at det er en fin smak på at de neste år skal ha faget Mat og helse.

– Femteklassingene gjorde dette i fjor også, og vi fikk lyst til å gjøre det samme fordi det så gøy ut. Det er greit å komme seg ut av klasserommet av og til. At Restaurant og matfag er så nært skolen vår er kjempepraktisk, og vi ønsker å gjøre dette til en tradisjon. Vi har allerede en tradisjon med at syvendeklassingene er her hver høst og lager lammerull, sier hun.

Kommentarer til denne saken