(Avisa Nordland) – Nå har vi endelig fått en avslutning på saken. Jeg har nylig betalt det Skatteetaten mente jeg er skyldig i skatt.

Det sier stortingsrepresentant Mona Fagerås (SV). Politikeren på nordlandsbenken hadde et økt inntektsgrunnlag på 419.682 kroner i 2019 og 2020 – noe som ga et skattekrav på 194.733 kroner. Det viser opplysninger fra Skatteetaten, gjengitt av VG.

Leide ut til asylsøker

– Jeg skulle ønske vi hadde fått beskjed med en gang vi kom på Stortinget, at vi med pendlerbolig ikke kan leie ut en del av hjemmet skattefritt, sier Fagerås til avisa.

For ett år siden sa hun til samme avis at hun risikerte en skattesmell som følge av utleie hjemme på Leknes. Dette er altså blitt en realitet.

Leietakeren var en ung, enslig asylsøker som trengte bosted etter at myndighetene ikke hadde ansvar for ham lenger, skriver VG.

Bad i fellesareal utløste skatteplikt

Fagerås og sønnen har sitt eget baderom i en annen etasje. Skatteetaten regnet hybelen i underetasjen som en del av resten av huset fordi badet som fulgte med den, lå ute i et felles areal. Dermed utløste det skatteplikt på pendlerboligen Fagerås hadde i hovedstaden, mente Skatteetaten ifølge VG.

– Jeg tjente 5000 kroner i måneden på utleien, men må nå altså betale 10.000 kroner mer skatt per måned for fordelen av å ha pendlerboligen i Oslo, sier Fagerås til avisa.

Hun legger til:

– Jeg er ikke noe glad for å ha vært i denne situasjonen eller å bli nevnt hver gang kommentarfeltene går varme og stortingspolitikere blir kalt for noen svindlere. Det er selvsagt en stor belastning.