Gå til sidens hovedinnhold

Vebjørn laget sitt eget filmrom: - Jeg har 2850 filmer og måtte ha plass!

Artikkelen er over 2 år gammel

Vebjørn Storeide på Haug i Vestvågøy har vært filminteressert i hele sitt liv. Da han skulle bygge garasje kom ideen om et eget filmrom i kjelleren, og her har han nå plassert filmsamlingen på nærmere 3000 filmer.

I 2014 flyttet Vebjørn Storeide hjem til Haug etter mange år i Oslo.

Han bestemte seg for å bygge garasje, og den tegnet han selv.

– Jeg tegnet den ned til minste detalj, og alt stemte da vi satte opp garasjen, smiler han og forteller at han da bestemte seg for å lage en skikkelig filmrom i garasjekjelleren.

– Da hadde jeg rundt 2500 filmer og trengte et ordentlig rom til filmene. Det å finne hyller til alle filmene var hverken lett eller billig. Jeg kjøpte da vanlig standard IKEA-hyller som var på salg. Noen var svarte og noen gråe. Jeg malte alle svart, men hyllene passet ikke til filmene. Da måtte jeg sette inn nye hyller, og jeg har ikke tall på hvor mange treplugger jeg brukte. Det var mye spekulering, men resultatet er jeg svært fornøyd med, sier han og åpner døra til filmrommet som er holdt i svart med røde fløyelsgardiner, og dype godstoler.

Svær plakat

Det formelig oser film i rommet, og øynene trekkes automatisk bort på en plakat som er 158 centimeter høy og 117 centimeter brei.

– Det er plakaten fra filmen Ran som er regissert av Akira Kurosawa. Den har vært med meg siden 1985, og jeg lurte litt hvordan jeg skulle få den plassert. Den er stor og litt slitt etter mye flytting. Jeg saget til en plate og limte plakaten på den. Nå fungerer den som dør inn til et lite kjøkken jeg har laget, og det ble virkelig bra, forteller Vebjørn.

– Har filmrommet blitt slik du planla?

– Ja, og det er jeg ganske stolt over.

Siden 2014 har filmsamlingen økt betraktelig.

– Nå har jeg 2850 filmer. 2650 er kommet på plass i hyllene, sortert etter regissør. Her finner du alt fra Star Wars til tv-serien om Bibelen. Jeg har brukt mange år på å få en slik samling. Jeg har ventet med å kjøpe filmene til de er blitt satt ned i pris, og i snitt har jeg betalt 93 kroner for filmene, sier DN filminteresserte og meget kunnskapsrike gravdalsmannen.

– Har du sett alle de 2850 filmene?

– Nei! Det er rundt 1000 filmer jeg ikke har sett, og mange blir jeg heller ikke å se, slår han fast.

– Hva er din favorittfilm?

– Shining, kommer det kjapt før han fortsetter.

-Filmen som er regissert av Stanley Kubrick. Kubrick er min store favoritt, og jeg har en komplett regissørsamling av Kubrick, sier Vebjørn mens han øser av sin filmkunnskap.

Godbiter

Vebjørn smiler godt når vi spør om han har noen godbiter i samlingen.

-Jeg har et signert eksemplar av filmen Once Upon time in the west. Den er signert av den meget kjente skuespilleren Claudia Cardinale som jeg traff i Oslo, forteller Vebjørn som har flere godbiter på lur.

– Jeg har filmplakaten til James Bond filmen «Spionen som elsket meg». Der står det: Good Luck Vebjørn, og den er signert av Roger Moore. Jeg er stolt av den, sier han og røper at også Al Pacino sin signaturen finnes i samlingen.

Filmrommet har plass til 5000 filmer, men Vebjørn har ingen ambisjoner om å fylle det.

– Nei, det klarer jeg ikke. Nå har jeg mye av det som er gitt ut, og det er lenge siden jeg kjøpte noe. Jeg får en del filmsamlinger, men mye av det har jeg. Det er ikke noe mål å fylle hele rommet. Målet mitt var å lage et filmrom til mine filmer, og det har jeg klart. Jeg er ganske stolt, sier en meget fornøyd Vebjørn Storeidet og vi skjønner han.

Kommentarer til denne saken