Gå til sidens hovedinnhold

Fire år med Team Tæl

Lofoten på en lørdag: Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Siden 2017 har dere gjennom Lofotposten blitt kjent med til sammen 35 deltakere i Team Tæl. Team Tæl er et samarbeidsprosjekt mellom Lofotposten, Family Sport Club og The Arctic Triple hvor deltakerne på laget går fra å være sofaslitere, til spreke mosjonister gjennom åtte intense måneder med trening. Det store målet for alle har vært gjennomføring av Lofoten Triatlon i midten av august – og en varig endring av livsstil. På veien har de delt raust på både oppturer og nedturer med våre lesere.

Man trenger ikke være lettrørt for å bli beveget når deltakerne i Team Tæl heies over målstreken når de endelig har nådd det store målet. Et av mange høydepunkter så langt var da MS-syke Julie Brattli Steinvik kjempe seg i mål akkurat på tidsfristen i 2018. Og allerede i den første utgaven i 2017 så vi på delmålet den gang – 24 kilometeren til Lofoten Ultra Trail fra Gimsøy og over fjellene til Svolvær – hvor mye det kan bety å være en del av et lag. Da var det Steinar Evjen som motiverte Hege Jacobsen Kolberg til å komme gjennom den tunge avslutningen over Tjeldbergtinden. I 2019 så vi akkurat det samme da «fadder» Karstein Strøm Halden fra 2018-laget nektet å gå fra Sofie Rokkan Iversen over den tunge siste kneika, og fikk henne med helt til mål.

Men når man følger en gruppe mennesker over lengre tid vil det oppstå utfordringer på veien også. Flere deltakere har måttet trekke seg av ulike årsaker gjennom de første tre sesongene. I år har imidlertid hele laget havnet i en spesiell situasjon, som ingen kunne forutsett. Forutsetningene ble totalt endret for alle deltakerne - etter at korona-viruset stengte ned hele det norske samfunnet i midten av mars. I skrivende stund er det fortsatt uvisst om det store målet deltakerne trener mot – Lofoten Triatlon, i det hele tatt lar seg gjennomføre.

Deltakerne ble frarøvet sine treningfasiliteter og deler av treningsopplegget når så vel Family Sports Club på Leknes og i Svolvær som svømmehallene måtte stenge dørene. Det skulle bare mangle at ikke det går ut over motivasjonen. Da er det godt at deltakerne kan motivere hverandre, og trekke hverandre med. Som Freddy Henningsen sa i den siste videodagboken på Lofotposten.no for ett par uker siden: - Helt ærlig, hadde det ikke vært for at Tore Holmen som maser vettet av oss andre og finner på arrangementer hele tiden, så hadde dette vært veldig tøft.

Se video: Motivasjonen er ikke alltid på topp. Dette har Tælerne gjort de siste ukene

Årets Team Tæl har vist en imponerende evne til å holde treningen i gang, tross motgangen. Godt hjulpet av gamle «tælere» både i øst og i vest, har man stadig kunne se lagets medlemmer ute på jogging, fjellturer og etter hvert også sykkelturer. Grete Bakken, Tord Nilsen, Monica Madsen og Preben Ellingsen er blant de tidligere «tælerne» som har beholdt treningsgleden, og som i år har påtatt seg fadderrollen og dratt med seg årets Team Tæl ut på trening. Det er svært gledelig å se, for med dette har Team Tæl blitt det vi håpet da ideen først ble lansert for fire år siden. Et lag som hjelper og motiverer hverandre - og andre.

For Team Tæl handler om mye mer enn å få ti personer til å gjennomføre et triatlon. Det handler om å motivere til en mer aktiv livsstil. Lofotposten har i mange år hatt en målsetning om å få lofotinger opp av sofaen og i bevegelse. Et viktig del av Team Tæl-prosjektet har vært å sette sammen lag som i sum mange lofotinger kan kjenne seg igjen i utfordringene til. Du som sitter hjemme i godstolen skal kunne si «kan du, så kan æ og!».

At Team Tæl allerede har motiverer mange, er det ikke tvil om. Det ser vi på responsen på sakene vi skriver, og det hører vi på tilbakemeldingene vi i Lofotposten, Family Sports Club og The Arctic Triple får. Vi ser det på Facebook-siden til laget, og ikke minst gjennom responsen deltakerne opplever direkte selv. De blir stoppet av både kjente og ukjente på gata, som vil fortelle at de heier på dem og blir inspirert av å følge reisen de er med på.

Nå er vinteren på retur, om enn noe senere enn de fleste av oss vel skulle ønsket. Men det våres sakte men sikkert i bakkene, og straks er det lyst døgnet rundt. Sakte men sikkert åpnes samfunnet opp igjen etter korona-nedstengningen. Terskelen for å komme seg ut og i aktivitet blir straks litt lavere, både for Team Tæl og alle oss andre.

Kommentarer til denne saken