Henningsværboksen er åpnet

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

For å bevare kysttorsken er et havområde utenfor Henningsvær stengt i store deler av året. Dette kalles for Henningsværboksen.

I utgangspunktet er Henningsværboksen stengt for alle fartøy over elleve meter de første seks månadene i året. Det skal hindre overfiske av kysttorsken i området. Fiskeridirektoratet har likevel bestemt at større båter kan få fiske i «boksen», men da må det være mer enn 70 prosent skrei i fangstene, og fartøyene kan vøre maks 15 meter. De får lov til å fiske med jukse, line og garn, men ikke med snurrevad.

Det er Fiskeridirektoratet som avgjør åpning og lukking av Henningsværboksen. For å finne ut om hvor stor andelen av skrei er har Havforskningsinstituttet siden 20. februar tatt prøver av fangstene.

De siste prøvene fra Henningsværboksen viser at det er mer enn 80 prosent skrei i fangstene.

– De siste DNA-prøvene viser at det er 81 prosent skrei i fangstene, forteller havforskar og genetikar Geir Dahle i Havforskningsinstittuttet i en pressemelding.

Torsdag vedtok Fiskeridirektoratet å åpne Henningsværboksen for fartøy til og med 15 meter som fisker med line, jukse og garn. Snurrevad er ikke tillatt.


Mengde skrei i fangstane i Henningsværboksen frå 20. februar til 4. mars.


Artikkeltags