– Vi er egentlig litt overrasket over hvor begeistret franskmenn er for smaken, sier Bjørn Ringstad i «Fenalår fra Norge» til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).
Det er en modnet utgave av fenalår som sendes til Frankrike. Den har lavere saltinnhold og lengre modning og har varemerket Fenalår fra Norge.
Kreative kokker
– Franske kokker er veldig kreative med og lager mange spennende varianter av fenalår, både med varmretter eller kaldt. De er vant til å betale for kvalitet. Når begeistringen er så stor, trenger vi ikke et veldig stort marked, mener Ringstad.
Fenalår fra Tind spekevarer i Stranda, Bjorli Fjellmat og Nortura på Tynset er på full fart inn i det franske gourmet-markedet.
Det sies at det norske fenalåret minner om pata negra - den mest eksotiske spanske skinken.
– Forskjellen er at fenalår er av lam, ikke skinke. Men det er absolutt en tillitserklæring, mener Bjørn Ringstad.
- Les også: Feiret 20 år med skrei i Spania
Landbruks- og matminister Jon Georg Dale (Frp) liker det han ser i Paris.
– Kontraktene som produsentene bak «Fenalår fra Norge» har inngått i Frankrike viser at det er et betalingsvillig marked der ute som ønsker produkter med kvalitet og særpreg. Og det leverer norsk landbruk, sier han til ANB.
– Markedet ligger der også for andre framoverlente matprodusenter som ønsker å satse på eksport, poengterer han.
Startskuddet
Dale er i Paris for å delta på ministermøtet i OECD. Han benytter anledningen til å besøke franske delikatessebutikker og restauranter som har trykket fenalåret til sitt bryst.
- Les også: Norges beste hvitost
Også hvit geitost fra Lofoten er på full fart inn i det franske markedet.
På vegne av regjeringen har matministeren satt høye mål for norsk matproduksjon. Og eksportsatsingen kan bli et viktig bidrag for å nå målet om at all omsetning av lokalmat skal vokse til 10 milliarder kroner innen 2025.
Fenalår selges allerede i dag både i Sveits og Frankrike. Avtalen ble inngått i 2015, og verdien av eksporten begynner å ta seg opp. Snart lanseres en fransk design og fransk forpakning på varen.
Lofoten gårdsysteri er også på full fart inn på markedet med sin hvite geitost. Avtalen er klar.
Bare materiell på fransk, opplæring av betjening om de særegne ostene gjenstår sammen med det formelle. Det er den franske kjeden Quatrehomme som skal formidle osten fra Lofoten. (ANB)