Heike Vester fra Ocean Sounds i Henningsvær oppdaget en gruppe av cirka 20 spekkhoggere et stykke utenfor Henningsvær siste søndag, da hun var ute på tur med båten. Det ble et møte med gamle venner.

Gruppen vel dokumentert

- Dette er en del av vår største gruppe av spekkhoggere som vi kalte AC. Den gruppen var velkjent i Vestfjorden etter at den hadde streifet området på jakt etter mat hvert år fra 2003 til og med 2007, sier Vester.

For forskeren var det ikke vanskelig å finne ut hvem hun hadde møtt på ute i Vestfjorden.  Vester tok bilder og sammenlignet resultatet med gamle bilder i hennes rikholdige arkiv. Alle hvalene har særegne hvite og gråe flekker på kroppen, samt at finner og hale er unikt utformet for hvert eneste dyr. Slik kan Vester indentifisere dem individuelt. Og hvert dyr i hver familie har fått sitt eget navn, eller nummer. Tallet referer til familietilknytningen dyret har.

Silda er avgjørende

- Det er fint å se hvalene igjen etter så en lang tid, som AC 246. Det er en hunn-hval vi så for første gang i 2006 som da var ungdom. Nå leker hun med to store hanner. Nå skal vi også sjekke bilder fra 2011 til og med 2013 for å se om AC-gruppe har vært på silde-jakt lenger nordover, sier Vester.

Hvalforskeren tror spekkhoggere kommer inne i Vestfjorden for å se om det er sild her.

- For ti år siden var det helt vanlig at silden kom inn i Vestfjorden midt i oktober. Men dette har endret seg de siste årene, slik mye i havet har endrer seg. Det har vært lite og ingen registrering av sild i Vestfjorden den siste tiden, men fortsatt er det mye makrell, sier Vester.

I flere år var det organisert Spekkhoggersafari i Vestfjorden. Men den ble avviklet og erstattet med maritim natursafari, hvor havørn og maritimt dyreliv var i fokus. Dersom silda igjen kommer tilbake i Vestfjorden kan også spekkhoggerne reetablere seg som igjen kan åpne for nye runder med spekkhoggersafari.