Sjarken «Sigurd» er løftet på land

Artikkelen er over 5 år gammel

Vel en uke etter at sjarken «Sigurd» gikk på grunn og sank i innløpet til Osanpollen – Vestre havn i Svolvær, ble den hevet og brakt til land.

DEL

Det er Tromstrygd som er forsikringsselskap for sjarkeieren og gjennom ansvarsforsikringen dekkes hevingen av båten.

-Vår havarisjef er på ferie og jeg kan ikke eksakt si hva som skjer videre med «Sigurd». Men normalt vil en båt som har vært under vann bli påført så vitale skader at vi får to muligheter. Enten selges sjarken rimelig til en privat som kan bygge opp båten selv, eller så blir den skrota, sier administrerende direktør Eirik Fosland i Tromstrygd, opprinnelig fra Skrova.

Etter at en båt har vært under vann må hele innredningen skiftes, samt hele det elektriske anlegget med ledningsnett og elektronisk utstyr. Og dersom motoren gikk da båten sank ville den trekke inn sjøvann og da oppstår det skader som er vanskelig å gjøre noe med.

Det var dramatisk da sjarken gikk på grunn onsdag for to uker siden. De to fiskerne om bord forsøkte begge å hoppe på land på ett skjær, men den ene havnet i sjøen og ble berget opp av redningsskøyta «Sund Flyer».

I løpet av den påfølgende helgen flyttet uværet båten nærmere midten av innseilingen. Den lå synlig under vannskorpen og fergen som passerte åtte ganger daglig hadde ikke problem, så lenge de kjente til hvor den lå plassert i farleden.

-Normalt er Kystverket som pålegger oss å fjerne forliste fartøy så snart de er til hinder for skipstrafikken. Om dette er tilfelle her er jeg ikke kjent med, sier Fosland.

Sist torsdag ble sjarken «Sigurd» hevet og brakt til land. Den står nå på kaien ved det tidligere anlegget til Lofoten Pelagiske i Osan.

Artikkeltags