Ministeren øker antallet rekrutteringskvoter

REKRUTTERING: Fiskeriminister Per Sandberg lyser ut 15 nye rekrutteringskvoter. Foto: Kai Nikolaisen

REKRUTTERING: Fiskeriminister Per Sandberg lyser ut 15 nye rekrutteringskvoter. Foto: Kai Nikolaisen

Artikkelen er over 3 år gammel

Fiskeriminister Per Sandberg har bestemt at det skal lyses ut 15 rekrutteringskvoter til fiskere under 30 år. Det er fem flere enn tidligere år.

DEL

Siden 2009 har Fiskeridepartementet årlig lyst ut nye deltakeradganger, såkalte rekrutteringskvoter, til unge fiskere som eier fiskefartøy.

Solid grunnlag

Målet er å gjøre det lettere å etablere seg som fartøyeier og å sikre rekruttering til fiskeryrket.

-Ordningen gjør at mange unge fiskere får et solid grunnlag for å velge å bli værende i fiskerinæringa på lang sikt. Det vil jeg støtte, sier fiskeriminister Per Sandberg i en pressemelding.

15 kvoter

Nå har han bestemt at det skal lyses ut 15 rekrutteringskvoter for 2018.

Det er fem flere enn tidligere år.

– Fremtidens sjømatnæring behøver kompetente unge fiskere. Jeg har derfor bestemt at det skal lyses ut inntil femten nye rekrutteringskvoter for 2018, en økning på 50 prosent fra de foregående årene, sier fiskeriministeren.

Styrke trenden

Han mener økningen av antall rekrutteringskvoter er viktig.

– Det vil ytterligere bidra til å styrke trenden med at ungdom nå søker seg til fiskeryrket. Det er viktig for en næring med så stort framtidspotensial som fiskerinæringen.

Må eie fartøy

Fra 2015 til 2016 økte antall fiskere i Norge fra 11.130 til 11.244. 40 prosent av de nye fiskerne var under 30 år.

Ordningen gjelder for fiskere under 30 år som eier fartøy. Fem av de femten deltakeradgangene er forbeholdt søkere med lengst dokumentert fartstid, mens de resterende ti deltakeradgangene vil fordeles etter samme rangeringsliste som i 2016.

– Dette gjøres for å påse at fiskere med lang fartstid og erfaringsbasert kunnskap sikres en større del av deltakeradgangene som nå lyses ut, sier Sandberg.

Fiskeridirektoratet vil om kort tid lyse ut rekrutteringskvotene. I 2017 var Bjørn Erlend Angelsen fra Ramberg og Simon Helle Jakobsen fra Sørvågen blant dem som fikk rekrutteringskvote.

Artikkeltags