Gå til sidens hovedinnhold

Denne steinen gir viktige svar til fiskeforskerne

Artikkelen er over 6 år gammel

I løpet av vinteren skal havforskerne samle inn øresteiner fra tusenvis av fisk. Øresteinene gir forskerne verdifull informasjon om bestandene.

På fagspråket kalles øresteinen i fisken for otolitt. Den går også under navnet kvannstein.
Mandag var forskningsteknikerne Stian Kleven og Kjell Gamst fra Havforskningsinstituttet (HI) i full gang med å samle inn øresteiner som de forteller inneholder verdifull informasjon.
-Øresteinene vokser i takt med fisken. Sett i en lupe virker disse vekstsonene som ringer, smale om vinteren, breie om sommeren. Som hos trær kan vi se årringer som forteller oss hvor gammel fisken er, hvor god veksten har vært de ulike årene i dens liv og hvor gammel den var første gang den gytte, forteller Kleven.
Han forteller at HI begynte å samle inn denne informasjonen på 80-tallet og hold på fram til 2009. I 2011 startet de opp igjen og har holdt på siden da.
–Vi samler inn øresteiner fra Varangerfjorden til Helgeland. I fjor samlet vi inn over 11.000 steiner, fordelt på 240 fangster, forteller Kleven.
På Napp hentet de øresteiner fra sei, hyse og torsk.

–Den innerste sonen i steinen kalles for kjernen og formen på denne, samt formen på selve øresteinen er forskjellig hos kysttorsk og skrei. Fra hver fangst tar vi prøver fra 30–40 fisk. Lengde, vekt og kjønn blir notert før øresteinen tas ut, sier Kleven.
De to bruker «Gamle Kvalstein» base under toktet.
–Om bord har vi utstyr slik at vi kan komme i gang med arbeidet umiddelbart. Når vi er ferdig her tar vi turen nordover. Når skreien er kommet til Lofoten kommer vi tilbake, sier Kleven.
–Hvorfor gjør HI dette?
–Den informasjonen vi får fra øresteinene er viktig når forskerne skal foreta bestandsvurderinger, sier Kleven som skryter av hvor godt de blir mottatt av både fiskere og fiskekjøpere langs hele kysten.

Kommentarer til denne saken