Det er beviset på at hun har fått det til i Kaviarfabrikken – den sagnomsuste bygningen som Mathilde Bordewich lot bygge på 1950-tallet og som bidro til at verdens mest kjente fiskevær ble enda bedre kjent. Da Rolf og Venke Hoff kjøpte det gamle industriminnet i 2006, startet de forvandlingen til det som i dag er KaviarFactory:

Et visningssted for samtidskunst.

– Vår visjon er å dele kjærligheten for kunst med andre, sier Venke på vegne av seg selv og Rolf Hoff.

Gjennom mer enn 30 år har de bygd en stor samling av norsk og internasjonal samtidskunst. Aller helst støtter de unge kunstnere. KaviarFactorys viktigste kapital er deres internasjonale nettverk.

– KaviarFactory får så utrolig stor oppmerksomhet i utlandet. Det gjør meg ydmyk, men samtidig er det en påminnelse om at vi har et stort ansvar. Hvis jeg hadde visst hva vi skulle igjennom da vi startet det hele, hadde prosjektet aldri blitt realisert, sa Venke da Kulturminnefondets direktør, Simen Bjørgen kom med plaketten til utstillingsvinduet mot den barske Vestfjorden.

– Utmerkelsen blir dere til del på grunn av godt bevaringsarbeid. Og det er slett ikke dagligdags, sa Bjørgen om plaketten med diplom som fondet har delt ut de siste fire-fem årene.

Siden oppstarten i 2003 har Kulturminnefondet delt ut over 500 millioner kroner i tilskudd til bevaring av verneverdige kulturminner. 831.000 kroner har kommet til KaviarFactory.

– Går det meste av midlene til stabbur og løer?

– Det var nok slik før. Dog er Kulturminnefondet i utvikling – ikke minst snakker vi om næringsutvikling. Vern gjennom bruk har blitt viktig, og kystkulturen har fått et sterkere fokus enn tidligere, sier Simen Bjørgen til Lofotposten.

Han er imponert over de kulturhistoriske verdier som er ivaretatt i prosjekt KaviarFactory.

– Dette er absolutt noe å løfte opp og frem, sier han.

Les også: Venke Hoff fikk kulturprisen: -Hun har forvandlet en grå andunge til en hvit svane