Geir Roger har opplevd «alt» på sjøen, men nekter å gi seg

EKTE FISKER: Geir Roger Benonisen (53) er kjent som fiskeren som forholdt seg helt rolig da båten hans fikk store problemer utenfor Lofotodden i 2016.

EKTE FISKER: Geir Roger Benonisen (53) er kjent som fiskeren som forholdt seg helt rolig da båten hans fikk store problemer utenfor Lofotodden i 2016.

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Årets NordlendingHan har reddet flere titalls mennesker med raske avgjørelser, og er nominert til Årets nordlending.

Geir Roger Benonisen fra Sørvågen har nettopp returnert fra sildefiske, og forteller at han skal på ferie i morgen. En velfortjent ferie.

– Vi skal til de berømte Kanariøyene. De sier at en fisker aldri er på ferie før han reiser bort, for ellers blir det for fristende å ordne noe på båten, sier han til Avisa Nordland.

Hva syns du om å bli nominert til Årets nordlending?

– Jau, det var jo uventet. Og kanskje en ære? Jeg vet ikke, ler den 53 år gamle lofotingen.

Kjent nødanrop

Benonisen er født og oppvokst i Lofoten, og har vært på havet siden han kan huske.

– Jeg begynte jo ordentlig da jeg var 15–16 år, på båt, og det er det jeg har drevet med hele livet. Du kan si at jeg er født i fjæra, med en fiskerfamilie.

Men det er ikke bare for å være en god fisker, at Benonisen blir framhevet som en av 10 nominerte. Et forlis i 2016 gjorde han kjent over hele landet.

– Vi fikk bruk i propellen på båten min «Kim Roger», som er oppkalt etter eldstegutten min. Han var også med da vi fikk trøbbel, og begynte å drive mot Lofotodden. Det var da jeg sendte ut nødanropet.

Du ble kjent for at du var så rolig i anropet. Hvordan klarte du å forholde deg så fattet?

– Det er vanskelig å gi noe godt svar på det. Vi følte jo en periode at vi hadde god kontroll, men det endret seg da ankeret ikke tok i bunnen.

Ny redningsaksjon

Benonisen sier at han aldri var bekymret for eget liv, men heller for den unge besetningen.

– Jeg var mest bekymret for ungguttene som var en del av besetningen, men de oppførte seg helt eksemplarisk. I tillegg var jo sønnen min med, men heldigvis er alle like hel.

Utrolig nok er det ikke første gang Benonisen redder folk ved hjelp av raske reaksjoner.

– Det var vel nærmere jul utenfor Vestvågøy at «Lofotfjord II» forliste. Et søskenbarn sa i fra, og vi dro ut for å hjelpe.

Hvor lenge skal du holde på med fiskerlivet?

– Jeg er jo 53, og det er jo ikke noen trollalder, men jeg kjenner jo at jeg har vært på høyden. Vi er i et ufoutsigbart yrke, men det går nå sin skjeive gang, så får vi se, avslutter Geir Roger Benonisen.

Les om de andre kandidatene i kåringa Årets Nordlending.

IKKE EN HELT: Her står Geir ROger Benonisen med sin tidligere fiskebåt, «Kim Roger», etter å ha reddet 31 mennesker da Lofotfjord II havarerte i 2004. Han ville på den tiden ikke høre snakk om at han var noen helt.

IKKE EN HELT: Her står Geir ROger Benonisen med sin tidligere fiskebåt, «Kim Roger», etter å ha reddet 31 mennesker da Lofotfjord II havarerte i 2004. Han ville på den tiden ikke høre snakk om at han var noen helt. Foto:

Artikkeltags