Kunstsamarbeid mellom Solsoldat og L. Bergs Sønner

Artikkelen er over 1 år gammel

Kunsten til Solsoldat er nå å finne på klærne til de ansatte i L. Bergs Sønner, og på veggen til fiskebruket.

DEL

Jonas Walsøe overtok L. Bergs Sønner sent i 2017, og hadde sin første sesong i 2018.

– For meg handlet det om å ta over en bedrift med masse stolt historie, men som slet litt. Dermed måtte vi finne på noe for å få bedriften på rett spor. En del av dette var ny design. Til dette har jeg alltid tenkt på Rune. Jeg har sett kunsten hans og har forelsket meg i den, sier han.

For kunstneren bak Solsoldat, Rune Francisco Fauske, startet det i 2016 da han pusset opp rorbuer og leide galleri i toppen av kunstnerhuset på Svinøya. Han bestemte seg senere for å tegne fjellene i Lofoten, og i sitt arbeid oppdaget han kunstneren Gunnar Berg.

– Han er en stor kunstner, og jeg har hatt galleri i samme bygg som han, sier Fauske opprømt.

– Jeg begynte å lese mer om Gunnar Berg, og ble engasjert i historien hans og Svinøya sin historie, forteller kunstneren.

Skreien og fiskeren

Ved parkeringsplassen utenfor L. Bergs Sønner på Svinøya er det en stor hvit vegg. Denne har nå fått besøk av en stor skrei.

– Rune er flink til å kombinere gammelt og nytt. Det er jo det vi gjør også, vi har en gammel historie, men er et moderne fiskeri, sier Walsøe.

– Jeg vil at motivene mine skal symbolisere identiteten til omgivelsene. Skreien gjør det jeg ønsker. Jeg har minimalisert uttrykket for å få fram essensen i det hele, sier kunstneren.

De ansatte, og de trofaste fiskerne, hos L. Bergs Sønner har fått nye jakker med et kunstverk på ryggen. Fiskeren som er trykket der er også laget av Solsoldat.

– Fiskeren er fra et gammelt foto fra 1880-tallet som henger i rorbuene her. Jeg har forenklet bildet og gjort det til mitt eget. Fiskeren er heder til Gunnar Berg. Det er en refleksjon over kystkulturen, over hvor viktig den er og hvor mye slit det har vært, forklarer han.

– For L. Bergs Sønner skal Fiskeren også symbolisere kvalitet. Det er viktig for oss, sier Walsøe.

Lansering til helga

Fiskeren blir også å se på klærne til skiløpere for KS Ski i Lofoten. Motivet skal lanseres under VM i Skreifiske. Solsoldat vil da ha stand på torget i Svolvær, for å selge T-skjorter og kaffekopper med fiskeren på.

– Jeg har jobbet med et T-skjorte konsept i mange år. Jeg har stor tro på at T-skjorter kan bære refleksjonen over hva motivet symboliserer, sier Solsoldat.

Artikkeltags