Fikk denne fisken i snurrevaden på Innersia

HAVABBOR: Denne havabboren ble tatt på Innersia av Lofoten

HAVABBOR: Denne havabboren ble tatt på Innersia av Lofoten Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Det er ikke bare torsk og sei fiskerne får i fangsten. Lørdag ble det tatt en havabbor i Lofoten.

DEL

Like etter nyttår fikk linefisker Roald Fredriksen en vrakfisk utenfor Ballstad.

Les også: Havforskerne og leserne er enige om hva slags fisk dette er 

Lørdag fikk Lofotposten melding om nok en sjelden gjest. Denne gang var det snurrevadbåten «Karl-Viktor» som leverte en litt uvanlig fangst.

Arbeiderne ved Nic. Haug AS kunne etter hvert fastslå at det var en havabbor.  Fangsten var tatt på Innersia av Moskenes.

Ifølge store Norske leksikon er havabboren en beinfisk.
-Arten er relativt varmekjær, og det er grunn til å tro at den vil dra nytte av økende vanntemperatur som vi nå observerer langs kysten. Havabboren er utbredt hovedsakelig ifra havområdene rundt Storbritannia og sørover ned til Nord-Afrika og Middelhavet. I Norge er den jevnlig observert langs kysten opp til Lofoten det er også spredte enkeltfunn nord til Finnmark. Bestanden langs norskekysten økt betydelig på 2000-tallet, opplyses det i Store norske leksikon.

Havabboren ligner som navnet sier en abbor, men den er slankere og blir større. I tillegg er den første ryggfinnen, som har pigger, betydelig mindre enn abborens ryggfinne.

Fisken er grå til sølvblank, mørkere på ryggen enn på buken. Dette indikerer at havabboren stort sett er en fisk som oppholder seg og jakter etter mat i de frie vannmasser.

Havabboren vokser raskt og kan nå størrelser på opptil 1 m og 12 kg. Mer vanlig lengder er rundt 50 cm. Slike lengder kan i norske farvann oppnås etter 5–7 år.

Les også:_ -I dag fikk jeg torsk, sei, hyse, brosme og en lysestake 

Kommer du over andre uvanlige fisker i våre farvann håper vi at du husker å kontakte Lofotposten på red@lofotposten.no eller 90166355.

Artikkeltags