Gå til sidens hovedinnhold

Kirsti (14) har arbeidsuke som fisker på Finnnmarka: - De andre prater om hvor kaldt det er, men det plager ikke meg!

Artikkelen er over 3 år gammel

14 år gamle Kirsti Børresen har valgt å tilbringe arbeidsuka i 15 minus på Finnmarkskysten, men hun stortrives.

I niendeklasse har elevene en arbeidsuke der de kan få et innblikk i yrkeslivet. 14 år gamle Kirsti Børresen fra Vestresand er elev på Bøstad skole og hun har valgt tilbringe arbeidsuka til sjøs.

Vurderer å bli fisker

Hun har mønstret på snurredvadbåten «Ballstadøy».

– Akkurat nå befinner vi oss på fiskefeltet «Omgangen» utenfor Berlevåg, forteller 14-åringen når vi snakker med henne torsdag ettermiddag.

Kirsti forteller at grunnen til at hun valgte å ta arbeidsuka om bord i «Ballstadøy» at hun ville se om dette var noe for henne.

– Å bli fisker er ett at alternativene jeg vurderer og da er det greit å få sjekket ut om dette er noe for meg i det hele tatt, forteller Kirsti.

«Ballstadøy» er for tiden på seifiske og Kirsti har fått prøvd seg på dekk.

– Jeg har vært med når vi har dratt nota og jeg har vært med på å sortere fangsten. Det har gått greit og vært lærerikt. Gutta om bord er greie og tar godt vare på meg, forteller Kirsti på telefon fra «Ballstadøy» der pappa, Jan Petter, er skipper.

-Får dere fisk?

– I går hadde vi et hal på 12 tonn sei og pappa sier det er bra.

Lange dager

Kirsti har fått føle på kroppen at det ikke er bare bare å være fisker.

– Det som har vært verst er å være så lenge våken. Onsdag sto jeg opp klokka åtte og var ikke i seng før klokka fire natt til torsdag. Det tok på, men det gikk greit. Til gjengjeld fikk jeg sove til klokken 12 i dag, sier Kirsti.

– Har du hatt sjyverk?

– Nei, jeg har vært på havet før og bruker ikke å få sjyverk.

De siste dagene har det vært kaldt på Finnmarkskysten, og på Facebook betegnet skipper Jan Petter Børresen det som «gnaillerfrost».

Kristi bare flirer av det og forteller at det har vært nede i 15 grader på havet.

– De andre prater stadig om hvor kaldt det er. Jeg synes ikke det er kaldt og det plager ikke meg, kommer det fra friskusen.

Hun skryter av maten og har trivdes.

– Jeg har hatt det kjempeflott og nå har jeg fått et innblikk i hvordan det er å være fisker. Jeg skal ikke mønstre av før på onsdag så jeg har enda noen dager til å føle på fiskerlivet, sier 14 år gamle Kirsti Børresen som kanskje en dag overtar skipperstolen etter pappa.

Rådgiver Eirik Eidissen ved Bøstad skole forteller at arbeidsuka i år er lagt til uke 16, men at Kirsti har fått lov til å ta arbeidsuka på forskudd.

Kommentarer til denne saken