Tobias (13) debuterte som tungeskjærer - det ga mersmak!

DEBUT: Her skjærer Tobias Grøterud Jacobsen sin aller første torsketunge.

DEBUT: Her skjærer Tobias Grøterud Jacobsen sin aller første torsketunge. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Søndag skar 13 år gamle Tobias Grøterud Jacobsen sine aller første torsketunger og debuten ga mersmak.

DEL

Tungeskjæring har lange tradisjoner i Lofoten og det er mange som har tjent sine første egne penger på denne måten. Det er mange sykler, stereoanlegg, båter og mopeder som er blitt finansiert ved hjelp penger tjent på tungeskjæring.

Denne stolte tradisjonen videreføres og søndag gjorde 13 år gamle Tobias Grøterud Jacobsen fra Ballstad seg klar til sin aller første økt som tungeskjærer.

– Mange av kompisene mine skjærer tunger og de tjener gode penger. De sier det er lettjente penger så nå har jeg lyst til å prøve meg, sier Tobias mens han venter på at «Eggumsværing» skal legge til kai ved fiskebruket på Eggum.

Les også: 1700 kilo torsk fra Yttersia: – Til å være så tidlig i sesongen er ikke dette så galt

Med kyndig veiledning av Tor Petter Kristiansen går 13 åringen i gang. Etter litt innkjøringsproblemer får Tobias stadig bedre sving på kniven og haugen med tunger i bøtta vokser.

– Det går greit, men det er litt uvant. Jeg har litt vondt i de to fingrene jeg tar hauene med, men ellers går det greit, sier 13-åringen som på kort tid har skåret vel ett kilo tunger.

– Det er verdt 60 kroner og det er ikke så verst etter så kort tid. Dette var en helt grei jobb så jeg satser på å skjære mer denne vinteren, sier den ivrige 13-åringen som er en av mange som viderefører en stolt tradisjon.

Les også: Kirsti (14) har arbeidsuke som fisker på Finnnmarka: - De andre prater om hvor kaldt det er, men det plager ikke meg!

Artikkeltags