Fishing for litter: – Dette er det første mottaket i Nordland

FORNØYD: Monica Kleffelgård Hartivksen fra LAS, Reidar Stensvold fra Jangaard Export AS, prosjektleder Hilde Rødås Johnsen fra Salt Lofoten og Børre Pettersen fra Lerøy er fornøyd emd Stamsund nå er blitt mottakssted for Fishing for litter.

FORNØYD: Monica Kleffelgård Hartivksen fra LAS, Reidar Stensvold fra Jangaard Export AS, prosjektleder Hilde Rødås Johnsen fra Salt Lofoten og Børre Pettersen fra Lerøy er fornøyd emd Stamsund nå er blitt mottakssted for Fishing for litter. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Fishing for litter er et nasjonalt prosjekt der fiskere gratis kan levere marint avfall de har fått under fiske. Nå er det første mottaket i Nordland åpn et og det ligger i Stamsund.

DEL

Fishing for litter ble startet i 2016. Ordningen går ut på at fiskefartøy som deltar i ordningen gratis kan levere marint avfall som de har fått under ordinært fiske.

Ordningen er finansiert og iverksatt i regi av Miljødirektoratet, mens SALT Lofoten AS har administrert ordningen på oppdrag fra Miljødirektoratet.

Først ut i Nordland

Hittil har det vært åtte ulike steder i landet fiskerne som deltar ordningen kunne levert avfall. Tirsdag ble den niende stasjonen åpnet og den ligger i Stamsund.

– Dette er den første stasjonen i Nordland, og vi er veldig glade for at både Lerøy og Jangaard Export AS har sagt ja til å ta imot marint avfall. Vi har plassert ut en container og et sekkestativ. Fiskerne som deltar leverer avfallet gratis, men det er kun det avfallet som de får i forbindelse med fiske. Egenprodusert søppel inngår ikke i ordningen, sier Hilde Rødås Johnsen i Salt Lofoten AS som er prosjektleder.

– Nofir er også med i dette prosjektet, legger hun til.

Rødås Johnsen forteller at de fartøyene som vil være med på denne ordningen må melde seg på.

– De tar kontakt med oss, og blir registrert. Når de er registrert kan de starte levering. Fiskerne må også registrere og sortere søppelet om det er gjenvinnbart eller ikke, forteller Rødås Johnsen.

Hun sier at registreringen er svært viktig siden de da får kunnskap om hvor det må settes inn tiltak.

Hun mener ordningen har fungert bra hittil.

– Tilbakemeldingene er gode, og i fjor kom det inn 84 tonn med marint avfall gjennom Fishing for litter. Fiskerne ser bare fordeler med ordningen, blant annet at fiskefeltene blir ryddet, mener prosjektlederen.

Satt i system

Børre Pettersen ved Lerøy og Reidar Stensvold ved Jangaard Export AS er glad for at Stamsund nå er med Fishing for litter.

– Når fiskerne har kommet på land med ting de har fått i bruket så har vi tatt imot det og levert det på vår regning. Vi synes det er flott at det nå blir satt i system. Det er også helt klart at fiskerne er blitt mye flinkere til å ta avfall med på land. Det gjelder både egenprodusert søppel og det de får i bruket, sier de to.

Hilde Rødås Johnsen sier at fram til nå er det flest større fartøy som har deltatt.

– I Stamsund leverer fartøy i ulike størrelser så det blir spennende å se hvor mange som blir med, sier Rødås Johnsen.

Flere tilbud

Lofoten Avfallsselskap og Clean Up Lofoten har også et tilbud til de som ferdes på sjøen.

– Vårt tilbud heter sjøfareren der alle som ferdes på sjøen kan melde seg på. Ved å registrere seg hos oss kan de levere inn søppel som de har plukket opp fra sjøen. Det gjelder både fiskere og de som er på havet i fritiden. Vi har noen som er med på ordningen, men det er bare å ta kontakt med LAS hvis noen ønsker å være med på dette, sier Monica Kleffelgård Hartviksen i LAS.

Hun og Hilde Rødås Johnsen oppfordrer alle fiskerne som mister bruk om å melde dette inn til Fiskeridirektoratet som hvert år har et tokt der fiskeredskaper som er mistet blir tatt opp.


Artikkeltags