Nigeriansk tv er i Lofoten for å filme en dokumentar om torsken fra havet, til matbordet i Nigeria.

Kokk Roy Magne Berglund på Ballstad, stilte tirsdag opp på det som blir en nigeriansk tv-dokumentar om torsken; fra den blir fisket, via transport til Nigeria, og helt til det nigerianske kjøkkenet. Da som tørrfisk.

Norges sjømatråd har regien.

– Filmen handler om hvordan nordmenn tilbereder fisken, og helsegevinsten, sier tv-produsent Thelma Obaze i det nasjonale tv-selskapet NTA.

Tørrfisken har enda større helsegevinst. Noe den 15 minutter dokumentaren vil vise.

Økt kunnskap

Etter en voldsom prisøkning på tørrfisk i Nigeria, er målet å øke folks kunnskap om hvordan tilberede fisken, og helsegevinsten ved å spise mer. Det vil si tørrfisk. Og slik kjøpe mer fisk.

– Norge og Nigeria har lenge hatt et flott samarbeid, og vi ønsker vi å utvide. Vi har en toårig satsing i Vest- og Sentral-Afrika. Vi ønsker at flere blir kjent med fisken. At den er bra for alle, og tilgjengelig, sier prosjektleder Trond Kostveit i sjømatrådet.

Utfordringen er prisen.

– Salget har gått kraftig ned og vi søker nye markeder i Nigeria, sier han.

Muligheten anses å være god.

– Landet har 186 millioner mennesker, og alle spiser tørrfisk. Norge har eksportert tørrfisk til Nigeria siden 1890-årene, sier Korstveit.

Inspirasjon

Det er spesielt hodet som tilberedes denne tirsdagskvelden. Dette fordi eksporten til Nigeria i hovedsak består av tørkede torskehoder. Filetene kjøpes på grunn av prisen kun av de få.

– Jeg bruker ferske hoder, og lager noen demoretter for å vise at vi ikke sender alt fra oss, men bruker alle råvarene. Vi bruker tunga og kjaken, sier Berglund.

Det handler om framsnakking.

– Her trenger vi et bedre omdømme, sier han.

Obaze liker det hun får.

På nasjonalt tv blir hun å nikke bekreftende, og si at maten er mer enn god.

Første tur til Norge

Dokumentaren tar ikke bare seerne til kjøkkenet.

Mandag fikk Obaze og det innleide tv-teamet Parkas Production fra Oslo, besøke Erling Falch i Svolvær, og dokumentere prosessen, smake på tørrfiskfileter, henge; og vise hvordan de tørkede fiskehodene pakkes inn i container for transport til Nigeria.

Fisken følges hele veien.

Det gjør også Obaze, som tre dager denne uken får besøke Norge for aller første gang.

– Jeg kommer helt sikkert tilbake, for det er så flott her, sier hun.

fakta

Norges sjømatråd jobber sammen med norsk fiskeri- og havbruksnæring for å utvikle markeder for norsk sjømat.

Sjømatnæringen finansierer selv sjømatrådet gjennom en lovpålagt avgift på all eksport av norsk sjømat.

Sjømatrådet er eid av Nærings- og fiskeridepartementet.

Hovedkontoret ligger i Tromsø, og rådet har utsendinger til Sverige, England, Tyskland, Frankrike, Spania, Portugal, Italia, Brasil, Japan, Kina og USA. Afrika-prosjektet er toårig, og ble startet i april -16.

Les også: – Ballstad er den helt perfekte lekegrinda for mitt nye prosjekt!