To lofot-båter vil delta i omdiskutert rødåtefiske

RØDÅTE: "Knut Olav" er en av to båter fra Lofoten som har søkt etter å få tråle rødåte.

RØDÅTE: "Knut Olav" er en av to båter fra Lofoten som har søkt etter å få tråle rødåte. Foto:

Fiskeridirektoratet har mottatt 35 søknader om tillatelse til å delta i fisket etter rødåte. To av søknadene er fra rederier i Lofoten.

DEL

Tidligere i år åpnet regjeringen opp for et omfattende fiske etter rødåte på kysten. Det vakte stor diskusjon, og fiskeriorganisasjonen var imot dette.

I vår lyste Fiskeridirektoratet ut ti rødåtetrål-tillatelser. Tillatelsene er delt inn i to kategorier. I kategori 1 er forbeholdt selskap som blir gitt unntak fra aktivitetskravet i deltakerloven. Det betyr industrien. Kategori 2 er forbeholdt aktive fiskere.

Det er lyst ut fem tillatelser i kategori 1 og fem i kategori 2.

Fristen for å søke gikk ut 15. august, og nå har Fiskeridirektoratet offentliggjort listen over hvem som har søkt.

Det kom totalt inn 35 søknader. Fem i kategori 1 og 30 i kategori 2.

Ingen av søkerne i kategori 1 er fra Lofoten.

To fra Lofoten

I kategori 2 er to av søkerne fra Lofoten.

Mirsel AS i Sørvågen søker om rødåtetillatelse til båten som er under bygging. Båten, som skal hete, «Elias» er en 51 meter lang not- og snurrevadbåt. Den skal etter planen leveres i årsskiftet 2020/2021.

Da Lofotposten skrev om den nye båten i april var reder Kristian P. Benoisen klar på at de ville søke om å få tråle rødåte.

– Båten blir rigget for fiske etter rødåte, og den blir frosset. I utgangspunktet er jeg ikke veldig for å det skal tråles etter rødåte. Når det først åpnes for dette fisket så er det samme hvem som fisker den, og vi får en fot til å stå på i driften, sa han da.

Les også: Far og sønn bygger 51 meter lang båt: – Den kommer på om lag 200 millioner

I sommer tok rederiet Knut Olav AS i Svolvær i bruk den splitter nye «Knut Olav». Båten er 43 meter lang, og nå har rederiet søkt om rødåtetillatelse for denne båten.

254.000 tonn

Totalkvoten er satt til 254.000 tonn. Det er lagt opp til at mesteparten av kvoten skal tas til havs. Med det er åpnet for 3000 tonn kan fisket i kystnære områder mellom grunnlinjen og 1000 meters dybdekvoten. Forsøkskvoten på 5000 tonn som Calanus har fått, kan også fiskes i kystnære områder.

Seniorrådgiver Håvard Holder i Fiskeridirektoratet forteller til Fiskeribladet.no at direktoratet nå skal bruke høsten på å gjennomgå søknadene.

– Vi begynner å se på søknadene etter utgangen av uke 37. Det er mange søknader og disse skal settes opp mot hverandre slik at vi etter hvert får laget oss en oversikt og rangere de, sier Holder som er opplyser at det ikke er lagt opp til loddtrekning.

Holder er overrasket over at såpass mange har søkt om løyve.

– Kanskje er dette et verdipapir folk ønsker å ha. Det er vanskelig å si om alle søkerne reelt sett har planer om å drive et fiske eller om det er snakk om posisjonering. Men det blir bare spekulasjoner, sier Holder til Fiskeribladet.


Artikkeltags