L. Berg sønner har fiskemottak både på yttersida og innersida av Lofoten, og de venter på at lofotfisket skal komme skikkelig i gang. Det er skreien de venter på, og det samme gjør markedet.

- Mange kjøpere har ei formening om at skreien kan leveres fra 1. januar, men slik er det jo ikke. Nå dukker den opp i blaff og bare erter oss, sier daglig leder Jørn-Åge Stikholmen ved L. Berg sønner i Svolvær.

Derfor tar han alle kanaler i bruk for å få tak i skreien. Ettersom skreien kommer sørover fra Barentshavet for å gyte, syntes han en kontaktannonse passet:

 

- Alle er jo på Facebook nå for tida, sant? flirer Stikholmen.

Du lover at den skal få "den beste behandling", hva legger du i det?

- At den skal behandles så fint at den havner på middagsfat i hele Europa, sier han.

Er skreien sein i år?

- Vel, gamlingene som har vært i "gamet" i mange år, sier vi har vært litt bortskjemte de siste årene med at den har kommet til Lofoten tidlig, og at den ofte ikke kommer før i mars. Vi har anlegge på begge sider av Lofoten, og vi kunne selvsagt ha ønsket at den var kommet til yttersida nå, sier Stikholmen.

Han har gitt beskjed til gutta på golvet om at det blir en kort, men hektisk sesong når skreien først kommer.

- Påska er tidlig i år og skreien bruker å forsvinne ved påsketider. Det har med månensyklusen å gjøre. Nå har det nettopp vært nymåne og det var ikke forløsende. Om 14 dager er det fullmåne og da regner jeg med at vi ser mer fisk her. Det betyr at det blir en måned hektisk sesong, sier Stikholmen som håper at anleggene til L. Berg sønner skal ta imot 3.000-4.000 tonn skrei i år.

Bildeserie

Livet på kaia 2016