Gå til sidens hovedinnhold

Ny uoffisiell verdensrekord i tungeskjæring: - Å tjene 1400 kroner i timen er ikke så verst for en 17-åring.

Artikkelen er over 3 år gammel

I forrige uke ble det satt uoffisiell verdensrekord i tungeskjæring i løpet av en dag. 17 år gamle Jørgen Andreassen satte ikke kniven fra seg før vekta viste 315 kilo! Det ga en timesbetaling på 1400 kroner.

Det er mange unger og ungdommer som skaffer seg gode lommepenger ved å skjære tunger. Noen er godt fornøyd med 20 kilo for dag, mens andre har helt andre ambisjoner.

Det finnes ikke noen offisiell oversikt hvor mange kilo som en person har skåret på en dag, men i 2016 skar da 17 år gamle Henning Hansen på Røst 301 kilo på en dag. Han slo da den forrige bestenoteringen som da var på 251 kilo og var regnet som uoffisiell verdensrekord.

315 kilo på en dag

I forrige uke ble det satt ny uoffisiell verdens rekord. 17 år gamle Jørgen Andreassen fra Røst veide inn 315 kilo torsketunger.

– Her ute er det ingen som har hørt om noen som har skåret så mye på en dag. Jeg tenkte ikke på rekord, men da jeg bikket over 200 kilo begynte jeg å tenke på det. Henning er en gammel kompis og det motiverte meg til å stå på. Det var artig å sette ny rekord og ikke minst slå Henning, forteller Jørgen.

– Han ringte dagen etter og gratulerte meg, legger han til.

-Hvor mange timer brukte du på dette?

– Da jeg satte rekord sto jeg i ni timer. Det gikk egentlig ganske greit. Jeg må skryte av fiskebruket John Greger AS. De har laget et eget rom til oss der vi kan arbeide i ståhøyde og har det helt perfekt. Hadde de ikke tilrettelagt det så flott for oss så hadde jeg aldri greid så mye. John Greger AS er best her på Røst til å tilrettelegge for tungeskjæring, roser 17-åringen.

Les også: Skar 301 kilo tunger på en dag!

1400 kroner i timen

– Det blir litt penger av 315 kilo tunger?

– Ja, jeg skal ikke klage. Jeg selger til bruket og får 40 kroner kiloet. Det ble 12.600 kroner den dagen. Det skulle bli rundt 1.400 kroner i timen og det er ikke så verst for en 17-åring, sier Jørgen som går andreåret på teknisk og industriell produksjon i Bodø.

– Det er mange av mine kompiser som er misunnelig på at vi tjener så mye lommepenger. Jeg fyller 18 år i slutten av mai og da blir bet bil, smiler han.

Jørgen er ingen nybegynner når det gjelder tungeskjæring.

– Jeg begynte når jeg var syv og har skåret siden da. Etter at jeg flyttet til Bodø for å gå skole blir det bare tungeskjæring i ferier og i helgene. I år har jeg bare skåret 1400 kilo. Jeg skal peise på i hele påskeferien og skal i hvert fall klare å nå to tonn, sier friskusen.

– Hvor mye har du skåret på en sesong?

– Ett år manglet jeg bare noen få kilo på å nå fire tonn, sier Jørgen når Lofotposten snakker med han sent søndag kveld. Han er da akkurat ferdig med dagens jobb.

– I dag skar jeg 204 kilo og det er jeg fornøyd med. Spesielt siden vi var så mange. Skal det bli rekord kan det ikke være så mange om hauene. Det er masse her ute fisk så det ser ut til å bli en lønnsom påske, sier Jørgen Andreassen som nå har den uoffisielle verdensrekorden i tungeskjæring.

Lofotposten har ikke hørt om noen som har skåret mer på en dag, men tar gjerne i mot tips.

Bildeserie

Livet på kaia del 2

Kommentarer til denne saken