Hevingen av sjarken som forliste ved Røst er startet

Fredag morgen var "Seabed Worker"i gang med arbeidet.

Fredag morgen var "Seabed Worker"i gang med arbeidet.

Artikkelen er over 5 år gammel

Arbeidet med å heve sjarken som forliste utenfor Røst 2.påskedag er i gang. En mann er savnet etter forliset.

DEL

Mandag 06.04.15 kl. 1141 ble Hovedredningssentralen (HRS) varslet om en sjark som var kantret og kort tid etterpå sank utenfor Røst. Politiet opplyser at båten heter "Stortinn jr" og var registrert på Røst. og det befant seg to menn om bord.

Eieren av båten ble reddet, mens en person er fortsatt savnet. Det antas at den savnede befinner seg inne i båten. Den savnete var bestefar til han som ble berget. Den savnete var hjemmehørende på Helgeland.

Verdighet

Statens Havarikommisjon for Transport (SHT) og politiet besluttet å heve båten. Bakgrunnen for dette er at savnede skal kunne hentes opp på en verdig måte, og at SHT og politiet har behov for undersøke båten for å forsøke å finne årsaken til havariet.

Politistasjonssjef Arne Hammer ved Bodø politistasjon opplyser at arbeidet med hevingen nå er i gang.
-Torsdag 16. april ankom fartøyet "Seabed Worker", som skal benyttes til hevingen, til Bodø. Der gikk tjenestemenn fra SHT og politiet gikk om bord. Torsdag ettermiddag satte de kursen mot Røst og har nå startet søket etter "Stortinn jr". Det er ventet at operasjonen tar en til to dager, opplyser Hammer.

Undervannsrobot

Han forteller at det blir brukt en undervannsrobot (ROV) til å undersøke havbunnen, lokalisere båten og eventuellt den savnede. Denne vil og bli brukt til å feste stroppene som trengs for å heve båten, samt ta med vrakgods som blir liggende igjen på bunnen.
-Etter at båten er hevet vil elektronisk utstyr fra Stortinn jr. bli sikret, og den vil bli fraktet til Bodø hvor det blir foretatt tekniske undersøkelser av båten. Både SHT og politiet har nå gjort en rekke undersøkelser i saken. En  konklusjon vil ikke være klar før etter at båten er undersøkt på land i Bodø. Forutsatt at den savnede er om bord i båten under hevingen, så vil han bli lagt over i en kiste så snart de får båten opp. Han vil deretter bli transportert til Bodø for identifisering og obduksjon. Politiets pårørendekontakt vil være om bord på "Seabed Worker" under hevingen og vil ivareta informasjonsbehovet til de pårørende, sier politistasjonssjef Arne Hammer ved Bodø politistasjon fredag morgen.

Les også: Vurderer to hevingsalternativ

Les også: Fiskerkollega så sjarken gå ned

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken