Sildefisket er i gang: – Det er store mengder med stor, fin sild

SER SILD: Tor-Gunnar Kransvik på "Bernt Oskar" sier de ser mye sild. Dette bildet er ikke tatt under sildefiske.

SER SILD: Tor-Gunnar Kransvik på "Bernt Oskar" sier de ser mye sild. Dette bildet er ikke tatt under sildefiske. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Høstens sildefiske er i gang. Fiskerne melder om store mengder med sild, men foreløpig er den langt til havs.

DEL

Norges Sildesalgslag melder at i forrige uke ble det meldt inn 35.000 tonn NVG-sild, og det er den beste uka så langt i høst. Fangsten var fordelt på 47 forskjellige båter med fangster fra 105 tonn til 1.080 tonn.

– Det meldes om store konsentrasjoner av sild og, da spesielt på det sørøstligste feltet. Feltet ligger omkring 170 nautiske mil vest av Træna, opplyser salgsleder Kenneth Garvik i Sildelaget.

Skipper Tor Gunnar Kransvik på den 35 meter lange «Bernt Oskar» fra Sørvågen bekrefter at det er mye sild.

– Det er store mengder, og et litt annet bilde enn i fjor. I fjor kunne vi ringe inn flere flekker på et kast, og likevel fikk vi ikke for mye. I år klarer vi oss med å sette på en «flekk», sier Kransvik.

Mandag leverte de 250 tonn til Hopen Fisk AS i Hopen

-Det er stor, fin sild, med en snittvekt på i underkant av 400 gram. Ulempen er at den ennå er langt til havs. Vi brukte rundt 30 timer for å gå fra feltet til Hopen, forteller skipperen.

Han forteller om stor interesse fra kjøperne.

– Det virker som interessen er stor. Det er bud fra kjøpere fra hele kysten. De siste dagene med storfangster har naturligvis ført til at prisene har falt. Det tar tid å få produsert så store mengder, forklarer Kransvik.

I fjor var det lite sild langs kysten, men Kransvik vil ikke spekulere om det samme skjer i år.

– Nei, det er det umulig å si. Silda siger på nord-nordøstlig kurs, og nærmer seg land. Det blir veldig spennende å se hvor silda har tenkt seg, sier Tor Gunnar Kransvik.

Sildelaget melder at det er observert kval utenfor Kvænangen, samt at garnfiskerne på yttersiden i samme området får torsk med sild i magen.

-I fjor var flere større båter på silda utenfor Torsvåg på disse tider, men vi fikk ikke første låsfangst i Kvænangen før 12. November, melder Sildelaget.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken