Sjekk hva som dukket opp da lofotbåtene skulle dra nota

Her kommer en av mange hvaler opp fra havet for å få en enkel matbit. Foto: Geir Lundli

Her kommer en av mange hvaler opp fra havet for å få en enkel matbit. Foto: Geir Lundli

Artikkelen er over 2 år gammel

Her er det mer enn bare sild rundt fiskebåtene.

DEL

Geir Lundli og kollegene på båten "Nygård Senior" var på sildefiske utenfor Reisafjorden i Kvænangen i forrige uke.

Da de dro inn fangsten hadde de 50 tonn for mye sild i nota, og måtte kontakte en annen båt for å pumpe den overflødige fangsten over dit.

Dette er en nokså vanlig operasjon. Vanlig er det også å få besøk rundt båtene når det gjøres.

Og som man tydelig ser av filmen nærmest kokte det av spekkhogger og knølkval mellom Nygård senior og Andopværingen som alle vises i filmen hans.

Se videoen her:

Video: Geir Lundli

Gikk i nota

Ronny Jakobsen om bord i Andopsværingen forteller at de fikk en spekkhogger i nota under operasjonen, men at den kom seg ut igjen på egen hånd.

- Det var en liten spekkhogger. De større kan gå rett igjennom nota, forteller han til Lofotposten.

- Dette er ikke så uvanlig, båtene jakter sild og spekkhoggerne gjør det samme og følger båtene. Vi ser ikke at de er kommet inn i nota før vi begynner å dra inn. Da er åpningen såpass stor at de fleste kommer seg ut. Hvis ikke, blir de fanget i nota.

Hva gjør dere da?

- Da er det bare å åpne nota igjen. Da mister vi kanskje silda, men det er ikke noe å ergre seg over. Det er bare å begynne på nytt. Det er flotte dyr, og når vi ser spekkhoggere og kval som nesten er like store som båten svømme ved siden av oss, er det spektakulært, sier Jakobsen.

– Fabelaktig univers

Geir Lundli fant fram kameraet for å fanget de spektakulære scenene på film, og han forteller at kvalene kommuniserer masse med hverandre:

– De kommuniserer veldig, og man kan tydelig høre skrik og skrål under vann. Det er et univers som er fabelaktig og spennende å oppleve, sier han til Nordlys.

Et GoPro-kamera montert på ei lang stang sørget også for at han fikk sikret seg gode bilder under vann.

– Når flere båter ligger nært blir det godt lys å filme i, forteller han om hvorfor han valgt å filme akkurat denne seansen.

For å ha kval nært båten er helt dagligdags.

– Ja, det har vært veldig mye kval i dette området.

Han forteller at man må være litt påpasselig med nota når det er så mye kval i nærheten, men stort sett passer kvalen godt på seg selv.

– Kvalene har en en tendens til å selv ta hensyn, men man må være litt oppmerksom at man ikke får kval i nota. Da kan det fort bli ødelagt utstyr som må repareres.

Stortrives på havet

Lundli trives svært godt om bord og angrer ikke på at han for fem år siden solgte sitt eget cateringfirma på Sortland for å mønstre på. Til daglig jobber han på "Olagutt", men er for tiden leid inn som mannskap på "Nygård senior" fra Lofoten.

– Det er en helt annen tilværelse. Når man er på jobb, så er det mye jobb. Men det er også mye fritid som jeg setter stor pris på, sier han til Nordlys.

Har du en video du har lyst å dele med oss? Last den opp fra mobilen din nå på lofotposten.no/vis/videotips

Artikkeltags