Gå til sidens hovedinnhold

Tørrfisk-forsker vil snakke med folk i Lofoten

Artikkelen er over 2 år gammel

Johana Evelyn Montalvan Castilla fra Peru forsker på tørrfisk. Hun ønsker å komme i kontakt med produsenter og fiskere fra Lofoten.

– Jeg mener det er viktig å ha lokalkunnskap om mat. Tørrfisk er interessant, blant annet fordi den kan vare i flere år. Dessuten er jeg sosialantropolog, og ser mye verdi i tradisjonelle metoder, forteller Castilla, forsker ved Universitet i Tromsø.

Vil vite mer om tradisjonen

Hun ble kjent med tørrfisk for noen år siden, da hun bodde i Bergen. Etter dette studerte hun historiske og arkeologiske kilder for å lære mer om tørrfisk i Nord-Norge. Nå kommer hun til Lofoten.

– Det er viktig å prate med folk. I Lofoten vil jeg gjerne snakke med vanlige folk som spiser og lager tørrfisk, og andre produsenter og fiskere. Jeg vil vite mer om hvordan tradisjonen har forandret seg, sier hun.

Hun vil gjerne vite hva som gjøres for å opprettholde tradisjonen, om metodene er forandret og hvordan familien ser på maten.

– Er den nye generasjonen opptatt av å spise tørrfisk, for eksempel, forklarer hun.

– En delikatesse

Castilla var på besøk i Henningsvær og Kabelvåg i mai.

– Jeg ble helt sjarmert av tørrfisken. Det er en delikatesse, spør du meg, sier hun.

Forskeren kommer tilbake i slutten av juli.

Castilla jobber med samfunnssikkerhet og er ansatt ved UiT. Forskningsprosjektet er tilknyttet prosjektet: «Food (in) Security in the Arctic: Contribution of Traditional and Local Food to promote Food Security with Particular Reference to the European High North».

Kommentarer til denne saken