Nord-Megler i Bodø legger i løpet av uken ut den 28 mål store tomta med skolebyggene og to bolighus med totalt åtte leiligheter for salg på vegne av Nordland fylkeskommune. Rådgiver Søren Fredrik Voie i Vest-Lofoten næringsforening mener skolebyggene vil egne seg for flere undervisningsformål i offentlig regi.

– Komplett skoleområde

– Næringsforeningen har flere ganger diskutert bruken, og oppfordret på et tidspunkt kommunen til å ta initiativ til å få offentlig aktivitet i byggene. Skoleområdet har undervisningsbygg, hybler, verksted og andre fasiliteter. Folkehøgskole eller tilbud til trenings- og undervisningsopplegg for dem som faller uten de ordinære tilbudene er en mulighet, sier Voie som er tidligere rektor ved Vest-Lofoten videregående skole.

Han viser også til et nasjonalt ønske om at flere studietilbud legges ut der folk bor for å sikre rekruttering av eksempelvis lærere og sykepleiere.

– Gravdal har et komplett skoleområde som kan brukes av universitet og høyskoler. Det vil være synd om skoleområdet forsvinner som en mulighet for å etablere offentlig virksomhet, sier Voie som er tidligere rektor ved Vest-Lofoten videregående skole.

– Innertier

Eiendomsmegler Artur Holand i Nord-Megler i Bodø opplyser at flere har meldt sin interesse, men vil ikke røpe noe om hvordan de som har tatt kontakt vil bruke eiendommen. Taksten er foreløpig ikke offentlig. Det ligger ingen føringer fra selger om bruken av eiendommen.

– Det ligger mange muligheter i en såpass stor eiendom. Noe kan en kjøper bruke selv, og resten kan videreutvikles av andre. Beliggenheten og en bygningsmasse i god stand gir mange muligheter. Det er blant annet et moderne skolekjøkken og varemottak som kan brukes til produksjon. Her er også muligheter for å bygge leiligheter. Beliggenheten og utsikten gjør at jeg tenker at området er en innertier når det gjelder boliger, sier Holand.

– Tror du at eiendommen er lett å selge?

– Det re vanskelig å si. Denne type eiendom krever også planlegging om hvordan den skal utnyttes, og av hvem.

Næringsaktivitet

Vestvågøy kommune har ikke tatt initiativ i forhold til bruken av den tidligere fiskerifagskole, opplyser ordfører Remi Solberg.

– Det er ikke diskutert å bruke byggene i kommunal sammenheng. Jeg håper at byggene vekker interesse hos næringslivet, og at de kan fylles med næringsaktivitet og arbeidsplasser, sier Solberg.