Det går flere historier om katten, som enten møter folk nede på stien eller oppå Heia mellom Blåtinden og Fløya. Stien fører fram både til Svolværgeita, Fløyfjellet over badestranda, Fløya bak Svolværgeita, til Djevelporten og Frosken. Fra Heia kan man også ta seg vestover mot Blåtinden.
Geir-Rune Holm i Lofoten Fjellguide har verdensrekord i bestigninger av Svolværgeita med nærmere 450 bestigninger. Han har dermed også utført spranget mellom de to hornene flest ganger.
Joda, han har møtt katten. Men ser den ikke som noe konkurrent som guide.
Skrapte klørne mot bergveggen
-Første gang var i fjor at katten fulgte etter meg helt fra starten av stien. Jeg gikk ganske fort opp og fram til foten av Geita på baksiden inn mot Fløya, der de fleste av oss starter klatringen opp til toppen av Svolværgeita. Ved ankomst startet jeg klatringen straks, og da satt katten igjen på gresset. Da jeg rappellerte ned var den der fortsatt, og fulgte meg nedover igjen, forteller Geir Rune Holm.
Min teori er at katten har et tidligere liv som fjellklatrer.
Geir Rune Holm, Lofoten fjellguide
Ved et senere møte mellom de to guidene fant Geir-Rune ut at han skulle følge med kattens oppførsel på turen.
-Den oppførte seg normalt. Gikk litt foran og litt bak. Men da jeg startet klatringen i Geita, strakte den seg etter meg på to og skrapte klørne mot bergveggen, sier Geir Rune.
Er det sant?
-Ja, helt sikkert. Det har også skjedd flere ganger i ettertid. Min teori er at katten har et tidligere liv som fjellklatrer, sier Holm med underfundig smil om munnen.
Les også: Klatret opp gamle ruter
Selskapssyk katt
Ved andre møter har katten kommet sammen med fotturister som har hatt andre mål i fjellet enn Svolværgeita. De har enten kommet fra Djevelporten eller Frosken.
-Noen ganger har katten snudd og forlatt turfolkene og heller fulgt meg. Men også omvendt. Den har fulgt meg ett stykke og så har den søkt selskap hos andre vi har møtt på veien, sier Geir Rune.
Også i sommer har Geir Rune ved flere anledninger møtt katten.
-Det er jo blitt en litt spesiell opplevelse. Når den ikke dukker opp, så er det nesten noe som mangler, sier Geir-Rune Holm.
Les også: Bjørg (71) tok geita ved hornene og ble den eldste kvinnen som har klatret Svolværgeita
Krevende fjellområde
Fløya er det mektige fjellet i bakkant av byen, hvor den største attraksjonen til fjells Svolværgeita har sitt utspring.
Til høyre strekker fjellet seg ut i en lang spiss rygg som omtales som Fløyfjellet.
Vest for Fløya og Svolværgeita er Blåtinden og Tuva, og mellom ligger Heia. I bakkant av Heia stikker fjellformasjonen Frosken opp. Og den legendariske Djevelporten finner man like ved, hvor en steinhelle som ligger over et juv.
Ved stiens start har Vågan kommune skiltet en advarsel om at turfolk beveger seg inn i et krevende fjellområde. De oppfordres å følge den merkede stien både på opp- og nedtur.
Alternativt kan de følge katten.
Se Geir Rune Holm gjør sitt 400. hopp på "geita":
Hvem eier katten?
Pensjonist Gudmund Gjertsen i Svolvær har hørt flere historier om katten.
– Jeg skulle gjerne vite hvem som er eieren av katta. Denne helt spesielle fjellguiden i Svolvær, sier Gudmund Gjertsen.
Lofotposten har kontaktet naboer i Blåtindveien for å avklare om de kjenner til katten.
Nils - Reidar Iversen har ofte besøk av en stor gråstripet katt, som er på tiggerferd. Katten er snill, men liker ikke å bli løftet på. Da kvesser den klørne, sier Nils – Reidar. Men dette er altså ikke den omtalte fjellkatten.
Siv-Kristin Fjordbakk også hun bosatt i Blåtindveien sier at deres katt har vært borte noen uker. Hun kan avkrefte etter å ha sett bilde av fjellkatten, at det er deres katt.
Gjertsen forteller at det er mange som har fortalt om møter med katten oppe på Heia.
-Både turister og lokalfolk. Turfolk på vei mot Frosken eller Djevelporten har hatt følge med katten både opp og ned, sier Gjertsen.
Han har selv ikke møtt pusen, men Gjertsen antar den som andre kattedyr må hjem for å få mat og drikke og hvile seg inni mellom turene.
Har du hatt med deg katta på tur opp fjellet? Har du bilder fra turen og den smidige turkameraten? Kontakt Lofotposten!