Skjebneuke for Fredvang: Håper på forlenget frist for utbygging av havn

Spent: Nærings- og utviklingssjef Kurt Atle Hansen håper Flakstad kommune slipper å sende tilbake 3,2 millioner kroner til staten. Foto: Magnar Johansen

Spent: Nærings- og utviklingssjef Kurt Atle Hansen håper Flakstad kommune slipper å sende tilbake 3,2 millioner kroner til staten. Foto: Magnar Johansen

Artikkelen er over 1 år gammel

Flakstad håper Kystverket forlenger fristen for utbygging av Fredvang havn. Svaret kommer neste uke.

DEL

Før ferien søkte kommunen Kystverket om forlengelse av fristen. Fredag ble en detaljert framdriftsplan sendt, etter at Kystverket ga kommunen frist til utgangen av august med å legge fram en realistisk plan. Framdriftsplan legger opp til at havneprosjektet fullføres høsten 2019.

I utgangspunktet skulle utbyggingen gjøres i år etter at kommunen fikk vel tre millioner kroner fra staten. I vår viste imidlertid en ny beregning, fra Asplan Viak, at den planlagte utdypingen av havna og bygging av ny kai vil koste 17 millioner kroner, og ikke syv som først anslått.

Mindre prosjekt

– Det er den mellomstore sjarkflåten som er viktigst for Fredvang. En utdyping til 5,3 meter, ikke 6,3 meter som først planlagt, vil være nok til å gi bedre forhold. Kostnadene kan reduseres uten at det går på bekostning av leveransene fra denne flåten, sier nærings- og utviklingssjef Kurt Atle Hansen i Flakstad kommune.

Han mener kommunen har gode grunner for å få forlenget fristen. Dokumentasjon av bunnforholdene på Fredvang er mangelfull, og kommunen venter blant annet på at Forsvaret skal frigi mer detaljert informasjon til Kartverket som er viktig for planleggingen. I tillegg må det tas hensyn til regjeringens vedtak i juni om etablering av nasjonalpark, der Fredvang blir nordre inngangsport.

I den nye framdriftsplanen er målet å få anbudsdokumentene ut før jul, og anta entreprenør så tidlig som mulig på nyåret. Forutsetningen er at kommunen og/eller næringsdrivende øker tilskuddet til havneutbyggingen.

– Vi jobber med finansieringen. Flere aktører viser interesse for å delta. Dette er et relativt lite havneprosjekt, men viktig for utviklingen på Fredvang. Fiskebedriften har konkrete planer om videreforedling. Den er også viktig for sysselsettingen siden flere som er bosatt i fiskeværet jobber ved bedriften, sier Hansen og legger til:

– Flakstad kommune har en liten administrasjon. Vi har jobbet med reguleringsplan for Fredvang, i tillegg til Ramberg og Napp. Planen for Fredvang er viktig i sammenheng med havneutbyggingen.

Syv dager

Regiondirektør Fridtjof Wangsvik i Kystverket opplyser at etaten vil ta en avgjørelse i løpet av syv dager om Flakstad skal få utsettelse eller ikke.

– Det som er klart er at dette blir en mindre prosjekt enn først planlagt.

Artikkeltags