Kommune får kritikk etter utskriving av 92-åring

Kraftig kritikk: Leder for pleie og omsorg og assisterende rådmann, Ole Bakkejord, og Flakstad kommune får kraftig kritikk etter å ha sendt en 92-åring hjem fra Solhøgda bo- og behandlingssenter. Han oppfordrer pårørende til å anke avgjørelsen.

Kraftig kritikk: Leder for pleie og omsorg og assisterende rådmann, Ole Bakkejord, og Flakstad kommune får kraftig kritikk etter å ha sendt en 92-åring hjem fra Solhøgda bo- og behandlingssenter. Han oppfordrer pårørende til å anke avgjørelsen.

Artikkelen er over 4 år gammel

Flakstad kommune får flengende kritikk etter at pleietrengende 92-åring måtte flytte fra institusjonen og hjem like før jul.

DEL

NRK fortalte lille julaften om Lilly Johnsen (92) som ble vurdert til å være for frisk til å beholde korttidsplassen hun hadde på Solhøgda bo-og behandlingssenter på Napp. Ektemannen Per bor på Solhøgda, og ekteparets ønske var å få dele rom i høytiden.

Historien vekker reaksjoner. I et åpent brev til Flakstad kommune (side 10 og 11) ber kirurg og påtroppende generalsekretær i Helsetjenesteaksjonen, HTA, Synne Bernhardt, kommunen omgjøre vedtaket. Hun mener kommunen har brutt lovverket med å sende en pleietrengende person hjem med tilsyn tre ganger i døgnet fra hjemmesykepleien.

Hun ble kjent med saken gjennom NRK, og har snakket med Johnsens familie før hun skrev brevet sammen med fem andre som jobber i eller med helsevesenet.

– Poenget mitt er ikke at hun måtte flytte hjem til jul, men at kommunen skrev ut en pleietrengende person. Hun har dårlig hørsel, er nesten blind. Hun er ustø og må bruke rullator når hun går – om hun i det hele tatt kommer seg opp av stolen. Hun har en alvorlig grad av benskjørhet, hun har ett åpent brudd i ryggen som gir henne svært sterke smerter. Hun er for syk til å være alene, sier Bernhardt til Lofotposten.

– Kan anke

Assisterende rådmann, Ole Bakkejord, som også er pleie- og omsorgssjef, ønsker ikke å kommentere påstandene i det åpne brevet.

– Mye handler om helsetilstanden. Det kan jeg ikke gå inn på av hensyn til taushetsplikten, sier Bakkejord.

– Du blir navngitt i brevet sammen med ordføreren som de som er ansvarlig for avgjørelsen. Hva tenker du om det?

– Jeg leder pleie- og omsorgsenheten og er assisterende rådmann så det er kanskje naturlig. Samtidig har vi dyktige fagfolk som gjør de konkrete vurderingene av pleienivået hver enkelt har behov for.

Bakkejord mener eneste måte å få vurdert kommunenes handlemåte er gjennom en anke.

– Er pårørende uenig i avgjørelsen vil jeg oppfordre dem til å anke. Opprettholder kommunen sin avgjørelse går anken videre til Fylkesmannen. Sier Fylkesmannen at vi har gjort feil, skal vi selvsagt rette oss etter det.

Lillys datter, Ann Kristin Willassen, sier at de vil anke avgjørelsen. Hun bor i Digermulen i Vågan, og har hatt moren hos seg i julen.

– Hun er sterkt pleietrengende, og må ha hjelp til det meste. Når et menneske er 92 år og avhengig av hjelp bør kommunen ta hensyn til dette, mener Willassen.

Økonomi

Synne Bernhardts oppfordring er at kommunen på eget initiativ omgjør vedtaket om å utskrive Lilly Johnsen fra sykehjemmet. Det er ikke først gang legen fra Oslo engasjerer seg. Hennes egen mot ble flyttet 26 ganger mellom sykehjem i Oslo før hun døde av hjertesvikt. En onkel fikk ikke omsorgen han trengte på en institusjon utenfor hovedstaden. I begge tilfeller opprettet fylkeslegen tilsynssak etter initiativ fra Bernhardt.

– Lilly kunne fått besøk på sykehjemmet av hjemmesykepleien der omgivelsene er tryggere for henne. Men dessverre er det ofte slik at innsparinger går foran det meste annet. Dessverre får det sjelden konsekvenser når kommuner gjør feil i eldreomsorgen.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken