Det sier bibliotekar Hanstein Mørkved Rommerud ved Flakstad Folkebibliotek på Ramberg. I slutten av januar inviterer biblioteket til brettspillkveld.

– Alle er hjertelig velkomne! Dette er et arrangement som kanskje vil tiltrekke folk som vanligvis ikke går på bibliotek, sier Hanstein før han fortsetter:

– Brettspill er blitt omfavnet mer og mer innenfor bibliotekene. I og med at det har blitt større fokus på at bibliotekene skal være en møteplass, samtidig som at vi skal ha kulturuttrykk tilgjengelig og være dagsaktuelle, er brettspill i høyeste grad noe for oss. Brettspill er enda et kulturuttrykk og det er sosialt og samlende.

Under arrangementet skal Hanstein ha medhjelpere fra facebookgruppen Lofoten Board Gamers på plass. De vil ta med seg forskjellige spill, blant annet Splendor som fikk terningkast seks i Lofotpostens brettspilltest før jul.

– På bibliotekets spillekveld kommer vi til å satse på spill som er relativt enkle å lære, og som maks tar en time å spille, røper Hanstein.

Vil ha tilbakemelding

Folk kan også ta med spill hjemmefra, om de har et de liker. Selv har ikke biblioteket så mange brettspill foreløpig.

– Men vi vil kjøpe inn flere om det viser seg å være interesse for å spille brettspill hos oss. Vi setter pris på tilbakemeldinger fra folk, sier Hanstein.

Mange tenker nok på Monopol og Ludo når det prates om brettspill, men utviklingen har gått langt siden disse klassikerne kom ut på markedet. På det populære amerikanske nettstedet BoardGameGeek.com, er Monopol i skrivende stund rangert som nummer 13.234 på topplisten over best likte brettspill, mens Ludo for øyeblikket ligger på plassen bak!

Hjørnesteiner

I dag finnes det store mengder brettspill for enhver smak og alder på markedet. På 2000-tallet har hobbyen opplevd en markant økning i popularitet rundt om i verden. Blant de mest kjente moderne brettspillene finner man Ticket to Ride, Settlers of Catan, Carcassonne og Pandemic. Disse fire blir gjerne omtalt som hjørnesteinene i moderne brettspill, og har inspirert en hel tsunami av nyere spill.

Flakstad Folkebibliotek, som ligger på Ramberg skole, arrangerer brettspillkvelden tirsdag 24. januar. Mer info kommer på facebooksiden deres. Arrangementet er åpent for alle, men spillene passer best for ungdom og voksne, da de kan være litt avanserte for de minste.

– Kom og spill! Hvem vet, kanskje du får en ny artig interesse og nye venner, smiler bibliotekar Hanstein Mørkved Rommerud.