Tor Olav skal hjelpe Ahmed til å lære norsk: - Vi må stille opp for å hjelpe dem å lære språket, og finne jobb til dem

Lærer norsk på bilverksted: Ahmed Tahouf er skipsmekaniker, og har fått språkpraksisplass hos Tor Olav Berre. Lara Rasuli håper på jobb på Ramberg før hun behersker språket godt nok til å studere. foto: MAGNAR JOHANSEN

Lærer norsk på bilverksted: Ahmed Tahouf er skipsmekaniker, og har fått språkpraksisplass hos Tor Olav Berre. Lara Rasuli håper på jobb på Ramberg før hun behersker språket godt nok til å studere. foto: MAGNAR JOHANSEN

Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

– Ahmed, snakk norsk.

Tor Olav Berre tar oppgaven alvorlig. 28-åringen fra Syria har språkpraksisplass hos Berres Bil og Båt på Ramberg, i tillegg til å delta på norskundervisning. Han har en fordel i forhold til bedriften han er utplassert på. Tahouf er skipsmekaniker og har også erfaring som bilmekaniker.

– Jeg merker at han gjør språklige framskritt daglig. Nå er Flakstad i gang med bosetting av flyktninger. Da må vi næringsdrivende og andre stille opp for å gi dem hjelp til å lære språket, og prøve å finne jobb til dem, sier Tor Olav Berre.

30 kommer

– Vi lærer etter hvert som vi får erfaring med bosetting. Det gjelder meg, og de i helsevesenet, skole og andre tjenester som møter flyktningene, sier flyktningekonsulent Anne-Birgith Mørkved-Rommerud.

I oktober i fjor kom de første. Til nå er 14 bosatt. I år og de to neste årene skal ytterligere 30 til sammen få nye hjem i kommunen med 1360 innbyggere.

– Det er et stramt boligmarked i Flakstad. Vi klarte å skaffe to boliger på Ramberg og en på Fredvang til de som er kommet. I fortsettelsen kan boliger bli en utfordring. Vi har boligfelt, og håper at noen vil bygge for utleie, sier Mørkved-Rommerud.

Utvider

I fjor fikk Flakstad kommune 2,7 millioner kroner i forbindelse med bosettingen. Utgiftene var på 1,3 millioner. I 2017 er det budsjettert med 5,8 millioner i inntekter, og 5,4 millioner i kostnader.

– Vi er i gang med å bemanne noen funksjoner. Miljøarbeider er på plass i april. Vi utvider en stilling på barnevernet fra 75 til 100 prosent.

– Kan det bli vanskelig for flyktninger, spesielt fra større byer, å tilpasse seg en liten bygdekommune?

– Vi har færre arbeidsmuligheter, og det kan være en utfordring å få språkpraksisplasser til alle. Men flere bedrifter i kommunen har sagt ja til språkpraksisplasser. Vi har eksempelvis bosett en familie fra Syria, der kona er gynekolog og mannen tannlege. Kona har nå fått praksisplass på sykehuset på Gravdal. Det er fantastisk, sier Anne-Birgith Mørkved-Rommerud.

– Vil bli pilot

– Jeg vil studere. Drømmen er å bli pilot, sier Lara Rasuli som stikker innom Berres Bil og Båt.

19-åringen er født i den iranske delen av Kurdistan, men vokste opp i storbyen Erbil i den irakiske delen. Hun bor sammen med mora og faren på Ramberg.

– Vi flyktet fordi far min var aktiv politiker, og i opposisjon.

Lara håper å få jobb i Flakstad mens hun lærer seg norsk og kan gjennomføre drømmen om å bli pilot.

– Jeg er ung og har livet foran meg. Jeg håper jeg får muligheten til å følge drømmene mine.

Ahmed Tahouf venter på å bli gjenforent med kona.

– Jeg håper hun kommer hit til våren. Nå skal jeg stå på for å lære meg norsk, sier han.

– Det er viktig at vi stiller opp for å bidra til at flyktningene føler seg velkommen, sier Tor Olav Berre.

Artikkeltags