Da sjøforsvarets minedykkerkommando ryddet etter krigen i Flakstad, skjedde det med et smell

VANNSØYLE: Dette er fra fredagens sprengning da tysk hornmine ble tilintetgjort. Alle foto: Sjøforsvarets minedykkerkommando

VANNSØYLE: Dette er fra fredagens sprengning da tysk hornmine ble tilintetgjort. Alle foto: Sjøforsvarets minedykkerkommando Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

SE VIDEO!

DEL

Det var i Skjelfjorden i Flakstad kommune Sjøforsvarets minedykkerkommando fra Ramsund ryddet opp torsdag og fredag.

Det var miner og ammunisjon fra krigen som lå på bunnen i Skjelfjorden som skulle ryddes opp.

– Torsdag ble 40 stykk 120 millimeter engelske prosjektiler fra andre verdenskrig sprengt. Vi sprengte alle 40 i en smell. Før sprengningen måtte det dykkes slik at man fikk tatt opp alle sammen, sier Orlogskaptein Wiggo Korsvik, stabsoffiser ved Forsvarets operative hovedkvarter.

Krevende

Prosjektilene lå fra 23 til nærmere 30 meters dyp.

– Det var ikke så vanskelig, men det var et krevende oppdrag. Dybdeområdet vi var på gir ikke så mye tid til å jobbe. Så det ble utført ganske mange dykk. Da blir man sliten, og det tar den tiden det tar. Men det er ikke så krevende, teknisk sett, sier Korsvik.

Han sier oppdraget ble utført etter anmodning fra politiet. Forsvaret har mange slike oppdrager i løpet av et år, og de utfører oppdragene som bistand til politiet.

Hevet mine

Fredag ble det sprengt ei tysk hornmine fra andre verdenskrig. Minen hadde en ladningskasse som inneholdt 330 kilo med høyeksplosiver. Minedykkerne la i tillegg åtte kilo høyeksplosiver oppå dette, for å kunne tilintetgjøre minen.

De fire minedykkerne fra Ramsund hevet minen fra omtrent 35 meters dyp midt i fjorden. De slepte den inn til Gamnesvågen på Kunna, der den ble senket på omtrent seks meters dyp.

Den ble sprengt på grunnere vann for å spare miljøet for den voldsomme trykkbølgen.

LES OGSÅ: HER FJERNES EKSPLOSIVENE SOM JENS-MARTIN FIKK PÅ LINA

Artikkeltags