- Krigshistorien fra Skjelfjord er svært viktig

Artikkelen er over 3 år gammel

Forfatter Geirr H. Haarr mener krigshistorien fra Skjelfjord fortjener oppmerksomhet.

DEL

Haarr har flere bøker om krigen bak seg og har jobbet i vel ett år med prosjektet om Skjelfjord der materialet samlet inn fra et engasjert miljø i Skjelfjord er et viktig grunnlag. Historien om britiske krigsskip som søkte base i bygda for å bli reparert etter kampene i Narvik har fenget ham. Å jobbe med et lokalt blikk på de store begivenhetene er interessant.

– Her trer det mennesker fram i historien, det handler ikke bare om Churchill og Hitler, sier han og berømmer Frid Arntzen, Ranveig Myklebust og Magnhild Johnsen for å ha samlet et stort materiale samt Orkana forlag som gir ut «I skjul for fienden».

– Boken tar først for seg krigshistorien og hva som skjedde de første dagene. Det andre er det som skjedde i Skjelfjord og andre del er spesielt interessant, sier Haarr og peker på at historien ikke er veldig godt kjent, men ikke mindre viktig.

Ikke bare Blücher og Oslofjorden

– Jeg oppdaget at her var det noe som ikke var kjent, og da jeg begynte å grave framstår det viktigere og viktigere. Det er flere aspekt, det ene er at de gjorde en ordentlig god jobb, alle skipene som kom seg til Skjelfjord kom seg faktisk hjem igjen. Og jeg oppdaget at her var det et samarbeid mellom britene og nordmenn som ikke var så lett å få øye på andre steder. Her fungerte alt utmerket. Folk brettet opp ermene og gjorde en jobb og det de kunne, sier Haarr og peker på at det er mye i krighistorien fra 1940 som ikke har fått så mye fokus.

– Det er veldig mye om Blücher og Oslofjorden. Det skjedde også mye annet i Nord-Norge utenom disse første dagene i Narvik, sier han og mener mye har vært og er ufortalt enda.

– Dette er en del av det. Det kan bli mer av dette, sier forfatter Geir H. Haarr.

Tre engasjerte kvinner fornøyd med resultatet

Boka «I skjul for fienden» med historien om da Skjelfjord var base for skadde britiske krigsskip er klar. Den har tre engasjerte damer samlet et stort materiale til

Frid Arntzen, Ranveig Myklebust og Magnhild Johnsen har jobbet mye med krigshistorien i Flakstad-bygda Skjelfjord og de spesielle 34 dagene i april-mai 1940.

Del av krigshistorien

Etter kampene i Narvik søkte flere britiske krigsskip til Skjelfjord som base, der lokalbefolkningen bidro til at de skadete skipene ble lappet sammen og kom seg tilbake, marinegaster fikk behandling på sykehus og sykestuer slik at de kom seg velberget hjem. Det var dramatiske dager der basen til slutt ble oppdaget av tyskerne og de gjenværende skipene bombet, før basen ble evakuert.

– Dette begynte med at Konrad Johnsen i 2004/2005 kontakte innbyggerforeningen om vi kunne hjelpe til med å reise en minnestein. Det gjorde vi i 2010 og etter det har vi fått så mye interessant informasjon at vi ville jobbe videre med det, sier Frid Arntzen.

De tre engasjerte damene har samlet inn mye stoff, bilder, intervjuet og skapt kontakter, og ble kontaktet av forfatter Geirr H Haarr, forteller Frid Arntzen.

– Han hadde snappet opp at det var noen damer i Lofoten som styrte med dette og lurte om vi hadde stoff han ikke hadde. Og vi har en stor samling. Så han kom hit, vi fikk pratet og han så på det, sier hun.

Stolte av resultatet

Og da begynte prosjektet etter hvert å rulle. Forfatteren fikk dykke ned i arkivet, gjorde sin research og arbeidet med en interessant og viktig historie som nå utfolder seg i en ferdig bok.

Historien fra Skjelfjord berører mange i Lofoten som på en eller annen måte bidro.

– Boka forteller også om det sykehuset gjorde, Lorentzen hydr. og mek. verksted i Kabelvåg kom dit, bergingsdampen «Sterkoder» det var Sverdrup som trakk i trådene og skaffet ting. Det var et stort apparat i sving, forteller hun.

Selv hadde de historieinteresserte engasjerte damene i bygda ikke kommet så langt i planene om å få noe skrevet ned selv enda.

– Vi var så heldig at det kom dalene ned en forfatter som hadde skrevet flere bøker om krigen. Orkana Forlag var også veldig på tilbudssida, sier Arntzen og slår fast at de er veldig stolte over at det har blitt en solid og veldokumentert bok.

Arntzen, Myklebust og Johnsen i redaksjonsgruppa bak innsamlingen av materialet mener hendelsene er en viktig del av historien, og håper hendelsene og alle som bidro får sin rettmessige plass i norsk krigshistorie. Boka på 350 sider presenteres i Skjelfjord på forsamlingshuset onsdag, i Narvik 27. juni og i Svolvær 29. juni.

Les også: Du kan bli med på å skrive krigshistorien

Send inn tekst og bilder «

Lofotposten vil fortelle om smått og stort i Lofoten, men vi rekker ikke over alt. Har vi gått glipp av noe? Du kan bidra her!

Artikkeltags