– Det var helt tilfeldig. Lucas hoppet opp på fanget mitt, og da kjente jeg en merkelig kul. Nesten som en vorte. Det var en flått, forteller Grete Schjølberg i Svolvær.

Flåtten var flat, og ble umiddelbart fjernet med en pinsett. Schjølberg tror den må ha bitt seg fast torsdag.

– Vi oppdaget den heldigvis tidlig. Det var ikke en dråpe blod, slik at den må ha satt seg fast nylig, sier hun.

Schjølberg har lest om enkelttilfeller i Lofotposten, men har aldri selv sett en flått i Svolvær eller Lofoten før.

– Dette er første gang jeg har sett flått i Lofoten, og jeg håper det blir den siste, sier hun.

Selv har hun to katter, og hun håper alle som ferdes i naturen nå passer på. Det være seg selv, små barn eller husets kjæledyr.

– Det var heslig å oppdage dette. Vær obs, ber hun.

Forskere har tidligere slått fast at flåtten har bitt seg fast i Lofoten. Dog som enkelttilfeller. Dette ble slått fast allerede i 2011. (Lp+): – Vi så bare noe som kravlet

Økt gjennomsnittstemperatur, økt nedbør, økt forekomst av hjortedyr og gjengroing av kulturlandskap, kan være noen av årsakene til at den gradvis beveger seg nordover langs kysten.

Et forskerteam var i sommer på jakt etter flått i Lofoten. Jakten var en del av forskningsprosjektet «Flått i nord», der målet var å kartlegge den nordlige flåttgrensen.

Konklusjonen etter søk i juli i år, er at befolkningen kan ta det med ro. (Lp+): Leter etter flått i Lofoten: - Har vært påvist flått i området

– Vi leter etter flått på bakken, ettersom det er det tydeligste tegnet på en flåttbestand. Foreløpig er det lite som tyder på at det er en flåttbestand i Lofoten, så det er ingen grunn til bekymring, sa professor ved veterinærhøgskolen ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, Snorre Stuen, til Lofotposten.

Derimot kan flått forekomme på kjæledyr.

fakta

Flått er en parasittisk midd. Den finnes i flere varianter rundt om i verden. Flåtten er sårbar for tørke. Størst forekomst vil være på fuktige steder; gress, små busker, kratt.

I Norge er flåtten som regel aktiv i perioden fra april til november.

Flått fjernes fra huden ved hjelp av en pinsett.

Les mer:fhi.no og flåttsenteret.no