Gå til sidens hovedinnhold

Flere trenger hjelp fra NAV

Artikkelen er over 2 år gammel

Antall saker hos NAV Vestvågøy øker kraftig.

Fra 2011 til 2018 vokste bunken fra 456 til 1372. I første kvartal i år er det kommet inn 576 saker til behandling. Til sammenligning kom det inn 1372 saker i hele 2018. Bak hver søknad kan det befinne seg mange personer, slik at antall søknader ikke er det samme som antall personer som får bistand.

– Markant økning

– Men økningen er markant, også når det gjelder antall personer. Fortsetter denne utviklingen ut over 2019 vil vi komme opp i 1600–1700 saker, sa leder for NAV Lofoten, Elisabeth Pleym Olsen, da hun onsdag orienterte formannskapet om utviklingen.

Ifølge Pleym Olsen er endring i reglene for Arbeidsavklaringspenger (AAP) en av årsakene. Endringen består i at perioden for å motta AAP er redusert fra tre til to år, og færre vil kvalifisere seg for unntaksbestemmelsene. De som fortsatt har behov for økonomisk hjelp har anledning til å søke sosialstøtte til livets opphold.

– Når folk går over fra hundre prosent sykepenger etter ett år, til 60 prosent AAP kan det rakne for mange. I verste fall kan de risikere utkastelse fra boligen. Hos oss har gjeldsrådgiveren fått mer å gjøre, blant annet for å hjelpe folk med å unngå tvangssalg av bolig, sa Pleym Olsen.

– Høres dramatisk ut

Det er folk i ulike situasjoner som opplever økonomiske problemer, understreket hun. Noen er i jobb, andre i faser der de skal kvalifisere seg til arbeidslivet. En gruppe som har vokst er mottakere av AAP mens de blir utredet for et videre yrkesliv eller overføring til andre ytelser.

Søren Fredrik Voie (H) er overrasket over antall saker.

– Det kan tyde på at mellom en fjerdedel og en femtedel av den yrkesaktive befolkningen på en eller annen måte trenger hjelp fra NAV. Det synes jeg høres dramatisk ut.

Aktivitetsplikt

Elisabeth Pleym Olsen berørte også målet om aktivitetsplikt for sosialhjelpsmottakere. NAV samarbeider med Opus og Frivillighetssentralen i Vestvågøy om å finne tiltak.

– Vi har ikke penger til å bruke ressurser på å koordinere og administrere en slik ordning. En slik ordning må begynne i det små, for å motivere de som er aktuell til å delta til å jobbe. Det kan være gjennom praksisplasser, og spesielt språkplasser. Vi er i dialog med Vestvågøy Eiendomsdrift KF som sammen med kjøkken/kantine og skoler kan være aktuelle samarbeidspartnere, sa Pleym Olsen.

Kommentarer til denne saken