Drone-hendelsen i Svolvær: - Dette er ikke utstyr en turist eller uvøren far bruker

Svært nært: Dronen var bare 100 meter unna Widerøe-flyet som var under landing 7. mai på Svolvær lufthavn

Svært nært: Dronen var bare 100 meter unna Widerøe-flyet som var under landing 7. mai på Svolvær lufthavn Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Forskningsleder Nils Håheim-Saers mener hendelsen med en drone rett ved et Widerøe-fly er skremmende.

DEL

Dronen på en meter i diameter var kun 100 meter unna et Widerøe-fly som skulle gå inn for landing på Svolvær lufthavn Helle 7. mai. Bare tilfeldigheter gjorde at man unngikk kollisjon.

Den svært nærgående dronen utløste anti-kollisjonsalarmen i flyet, Widerøe-flyet mistet også satellitt-signalene en kort periode under landingen. Saken er anmeldt, og politistasjonssjef Ketil Finstad-Steira uttalte onsdag til Lofotposten at dette er en alvorlig sak.

– Dette er alvorlig fordi det er snakk om jamming av gps-signalene til flyet, dronen utløste også anti-kollisjons-alarmen til flyet, sier han.

NRK Nordland omtalte fredag at operativ leder i forskningsinstituttet Norwegian Research Centre, Nils Håheim-Saers, betegner hendelsen som veldig skummel.

– Dette er ikke noe jeg har hørt om tidligere. Meg bekjent er det bare vi som har tillatelse til å bruke transpondere på droner. Ingen fra oss var i Svolvær på det aktuelle tidspunktet, sier Håheim-Saers til NRK.

Han sier videre til NRK at det neppe var tilfeldig at dronen befant seg akkurat ved flyplassen, og nær flyet.

– En transponder er ikke noe som en uvøren tenåringsfar eller turist setter på dronen sin. Dette er for å gjøre seg til kjenne og si «hei, her er jeg» til tårnet og flyene og dermed kunne skape en farlig situasjon, sier Håheim-Saers videre og viser overfor NRK Nordland til at sivile droner kan brukes som våpen for å lamme viktige samfunnsfunksjoner.

Flyplassen har tidligere opplevd droner som flyr nærmere enn den tillatte grensen på fem kilometer fra en lufthavn, men hendelsen 7. mai er både av Widerøe og Avinor i Svolvær betegnet som svært alvorlig.

Politiet ransaket blant annet en utenlandsk statsborger som bodde i telt ved flyplassen, men fant ingenting under aksjonen.

– På generelt grunnlag er det slik at hvis vi får melding om at en drone hindrer flytrafikken, eller er innenfor forbudt sone med tanke innflyging, vil vi rykke ut for å reagere på det, sa Finstad-Steira onsdag.

Det er ikke tillatt å fly drone nærmere enn fem kilometer fra en flyplass, med mindre man har avtalt med tårnet.

Les også: Flyet mistet signalene før landing, politiet ser alvorlig på drone-saken: – Vi har gjort ransakelser, men uten å finne noe

Les også: Drone observert ca. 100 meter fra Widerøe-fly som skulle lande: – En svært kort avstand

Artikkeltags