Jonny Finstad: – Taxfree-endring kan få fatale konsekvenser for kortbanenettet

Artikkelen er over 1 år gammel

Fredag kom utredningen av konsekvensene av å la Vinmonopolet ta over taxfree-salget av alkohol på norske flyplasser. En betydelig risiko for at flytilbudet i distriktene raseres, mener Høyre.

DEL

– Gir vi Vinmonopolet enerett til alkoholsalg vil det medføre en betydelig risiko for økonomien til flyplassene. For store deler av Distrikts-Norge er småflyplassene et viktig kollektivtilbud, og vi kan ikke risikere at flytilbudet svekkes, sier Jonny Finstad, medlem i transportkomiteen fra Høyre i Nordland, i en pressemelding.

I pressemeldingen heter det videre at Senterpartiet, sammen med SV, KrF og Ap tidligere i år fikk flertall for at regjeringen skulle legge frem sak om konsekvenser av lovendringer dersom Vinmonopolet overtar taxfree-salget av alkohol på flyplassene.

– Utredningen tar opp flere forhold, blant annet at tildeling av driften til Vinmonopolet kan være EØS-stridig. I tillegg stilles det spørsmål ved om Vinmonopolet som alkoholpolitisk virkemiddel kan ha som oppgave å øke inntektene til flyplassene, noe som er i strid med deres samfunnsoppdrag, heter det videre.

Likevel: Det er lønnsomheten og betydningen for kortbanenettet som tillegges vekt i utredningen.

– Bortfall av taxfree-inntekter vil kunne bety økte start og passasjeravgifter og færre flyruter, fordi det er begrensede muligheter for å finansiere ulønnsomme lufthavner i konkurranse med andre gode formål i statsbudsjettet, sier Jonny Finstad

– Det er rett og slett for mange forhold som taler imot. Men det aller viktigste kommer vi ikke unna, og det er hensynet til alle som er avhengig av et godt flytilbud i distriktene, avslutter Finstad.

Artikkeltags