Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg synes også Redningsselskapet fortjener respekt. De var den eneste humanitære organisasjonen som gikk inn i samarbeid med politiet

Artikkelen er over 4 år gammel

Mannskapet om bord Siem Pilot og Peter Henry von Koss har reddet tusenvis fra drukningsdøden i Middelhavet. Nå har de fått en ny pris.

VG deler årlig ut prisen «Årets navn». I år var avisens lesere ikke i tvil, skriver VG; prisen går til mannskapet på Siem Pilot og Peter Henry von Koss, som siden sommeren 2015 har reddet i alt 35.023 mennesker i Middelhavet.

Prisen ble i VG-huset torsdag, overrakt en håndfull mannskap som per nå er på land.

Ove M. Høyem og Rune Pedersen fra Vågan er blant Redningsselskapets folk i Hellas, og mottakere av prisen.

Les også:

Også lofotheltene i vest hedret på Akershus

– Veldig stas

Høyem tilbringer i år sin andre jul i det som er en Frontex-operasjon i Middelhavet. Operasjonen er et samarbeid mellom Forsvaret, politiet og Redningsselskapet.

– Båten kom i operasjon i juli 2015, og jeg kom første gang ned 28. august 2015, forteller han. Prisen verdsettes.

– Det er veldig stas for Redningsselskapet og alle som jobber her å få en slik pris. Også personlig er jeg glad for det. Jeg synes også Redningsselskapet fortjener respekt. De var den eneste humanitære organisasjonen som gikk inn i samarbeid med politiet, sier Høyem.

Samarbeidet skal være en direkte årsak til at de har et samarbeid med lokale myndighetene, og dermed er klarert for å patruljere mellom den greske øya Lesvos og Tyrkia.

Det har ført til at redningsskøyta fram til nå har reddet 4.272 personer ved å ta dem om bord.

– Det har gjort oss i stand til å berge mye folk. Vi redder 99 prosent. Peter Henry von Koss er en liten båt; 23 meter lang, men vi har klart å stable 120 mennesker om bord, forteller Høyem. Ytterligere 1.924 personer er reddet ved at båtene deres er tauet til land.

I alt tjenestegjør 264 nordmenn i de to skipene.

– I et kaos av lidelse og nød, midt i en kamp om liv og død, har mannskapene på de norske båtene gjort en formidabel innsats, sa ansvarlig redaktør Torry Pedersen i VG da han overrakte prisen.

Les også:

For fjerde gang er Espen Svartsund i Middelhavet for å redde flyktninger

Flere priser

Prisen er på 50.000 kroner. Mannskapet har ifølge VG valgt å gi pengene videre til Røde Kors sitt arbeid for flyktninger i og rundt Aleppo.

Det synes Høyem er bra.

– Det er absolutt viktig å hjelpe dem. Jeg håper pengene kommer til god nytte, sier han.

Det er ikke første gang Høyem og mannskap fra Lofoten har fått pris. Tidligere i høst ble Høyem, Pedersen og politifolkene Sveinung Fjelltun Hansen og Espen Svartsund tildelt Politiets medalje for internasjonal tjeneste.

Mannskapet er også tidligere hedret med Human-Etisk forbunds Humanistpris 2016, for sin innsats.

Redningsaksjonen er ikke bare redning. Høyem forteller at politiet også gjør en flott jobb i å avdekke menneskesmuglere.

– Det er også mange frivillige som ofrer fritiden sin og jobber gratis her nede. Både lokale og tilreisende. Også fra Lofoten, sier han.

Noe Lofotposten har skrevet om tidligere. Høyem trekker også fram lokalbefolkningen.

– Lokalbefolkningen har virkelig fått kjenne dette på kroppen. Turistene kommer ikke hit lengre, og mange sliter økonomisk. Likevel har de sterke følelser for flyktninger, og mange er med på å hjelpe til, sier han.

Les også:

Hedret for livreddende innsats i Middelhavet

Kommentarer til denne saken