To Lofot-kommuner er anmodet om å bosette flyktninger til neste år

Artikkelen er over 2 år gammel

Færre kommuner skal bosette flyktninger i 2018.

DEL

Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) ba mandag 210 kommuner om å bosette til sammen 4.400 flyktninger til neste år.

Totalt håper IMDi at 340 flyktninger kan få være i Nordland. Det skriver an.no.

Men over halvparten av kommunene som mottok flyktninger i fjor, får ikke anmodet om å motta flyktninger neste år.

I Nordland er det Bodø som får tilbud om å motta flest, totalt 80. I Lofoten er Vestvågøy blitt anmodet om å bosette 23 flyktninger og Vågan 20. Ingen andre Lofot-kommuner er blitt anmodet.


Se hele listen under.

Færre asylanter

150 av de 4.400 er enslige mindreårige. Antallet som skal bosettes er langt færre enn de to siste rekordårene, hvor det er blitt bosatt over 26.000 flyktninger til sammen. Den store nedgangen i antallet som skal bosettes, skyldes at det kommer færre asylsøkere til Norge.

- Som en følge av de lave asylankomstene vil kun halvparten av kommunene som bosetter flyktninger i år, bli bedt om å bosette flyktninger i 2018. De som blir bedt om å ta imot flyktninger, vil også få langt færre enn de har gjort de siste par årene, sier Libe Rieber-Mohn, direktør i IMDi.

Statlig sektor og kommunesektoren har blitt enige om håndteringen av det lavere behovet for bosetting av flyktninger. IMDi og KS har fordelt flyktningene på kommunenivå.

- Jeg vil berømme den enorme innsatsen norske kommuner har lagt ned i bosetting og integrering av flyktninger de siste par årene, sier Rieber-Mohn.

Hun ser fram til fortsatt godt samarbeid med kommunene om bosetting og integrering av flyktninger og oppfordrer kommunene til å fatte vedtak i tråd med IMDis forespørsler.

Kvalifisering

For å lykkes med integreringen fremover er vi avhengig av at kommunene jobber for å øke kvaliteten på arbeidet med å integrere nyankomne flyktninger.

- Flere flyktninger må i arbeid, bli økonomisk selvstendige og integreres i lokalsamfunnet. De kommunene som har forutsetninger for å gjøre en god jobb, er prioritert i fordelingen av flyktninger i 2018, sier Rieber-Mohn.

Artikkeltags