Lofotinger strømmer til for å hjelpe de nyankomne flyktningene

Til Lofoten: Laura Johanen Olsen og Tanja Tamburaci Wegge besøkte to syriske familier torsdag. Her er noen av de som er i de to familiene de besøkte. Begge foto: Bjørnar Larsen

Til Lofoten: Laura Johanen Olsen og Tanja Tamburaci Wegge besøkte to syriske familier torsdag. Her er noen av de som er i de to familiene de besøkte. Begge foto: Bjørnar Larsen

Artikkelen er over 5 år gammel

Engasjementet for våre nyankomne flyktninger har tatt av på Facebook. Nå iverksettes innsamlingsaksjoner og annet i både øst og vest.

DEL

Både fra Syria og andre land er det nå familier som kommer til et høsthustrig Lofoten og skal begynne på skole og annet. Nå er det startet opp facebookgrupper for både Vågan og Vestvågøy. Sidene heter Refugees Welcome to Vestvågøy og Refugees Welcome to Vågan, altså flyktninger velkommen til Vestvågøy og Vågan.

Sidene er undersider av Refugees Welcome to Norway.

Dro på besøk

Laura Johanne Olsen og Tanja Tamburaci Wegge dro torsdag på besøk til et par av de nytilflytta familiene fra Syria i Vågan. Med en barneflokk på ni, og to til på vei er det fullt hus hos en av de syriske familiene som nå bor i Kabelvåg.

– Jeg tror det viktigste vi kan gjøre er å bli venner med dem, inkludere dem i vårt samfunn. Vi ønsker at en person eller en familie blir vertskap til flyktningefamilier, slik at man blir bedre kjent med dem på et sosialt nivå, sier Olsen.

Hun er en av flere som engasjerer seg for å hjelpe i Lofoten. For engasjement, det er det mye av.

Torsdag hadde Olsen og Tamburaci Wegge tolk over telefon for å holde samtalen i gang.

Hele Lofoten

– Jeg har egentlig ikke gjort noe annet enn å etablere facebooksiden, sier Tone Kvamsdal som håper den vil bidra til å organisere hjelp i Vestvågøy.

Hun sier det er viktig å huske at selv om mange tenker at alle nå kommer fra Syria, er det også andre flyktninger som kommer til Lofoten.

Det er blitt organisert slik at man kan levere klær, leker og annet på Kunstkvarteret ved Hagskaret lørdag. Kvamsdal sier at hun har vært i kontakt med asylmottaket, og de sier det er særlig herreklær og klær til unge menn som mangler. I tillegg trengs varme klær nå når høsttemperaturene kryper nedover. Også leker i ulike størrelser er velkomne til innlevering.

– Og selvsagt klær til barn og kvinner også, sier Kvamsdal.

I Vågan er det innlevering av klær på gamle videregående i Kabelvåg.

– Vi har midlertidig fått låne lokaler i den utflyttete skolen. Der kan vi nå sette varme klær, sko og annet, forklarer Laura Johanne Olsen.

Folk som har noe å gi, kan sette fra seg dette utenfor skoleinngangen under taket som er der. Maria Bratt arbeider på Kunst- og filmfagskolen i nabobygget, hun er med og engasjerer seg for flyktningene. Når hun ser at det er kommet poser med klær, setter hun disse innenfor døra på skolen.

– Vi tenker å sortere og gjøre om det vi får inn til en slags «velkomstbutikk». Der kan folk komme og hente det de trenger for å dekke de første behovene som melder seg etter hvert som kulda kommer og man ser hva man trenger, sier Olsen.

Denne butikken blir da gratis.

Både Olsen og Kvamsdal understreker at det er rene, hele klær og sko som trengs.

– Vi er jo vant med å arve barneklær. Det er jo det vi ønsker, å utvide tradisjonen med å gi arveklær til en større familie som også inkluderer flyktninger som vi kanskje ikke kjenner så godt ennå, sier Olsen.

Møterom

I Vågan arbeider Kristine Sandmæl for å finne et lokale der flyktninger og lokalbefolkning kan treffes for å slå av en prat, drikke en kopp kaffe og steke ei vaffelplate eller tilsvarende.

– Vi har ikke ennå fått klarsignal på noe lokaler, men det regner jeg med at ordner seg, sier Sandmæl.

Hun legger til:

– Det er enklere å komme til et nytt sted om du er kjent med folk.

Flyktningehjelp

Tone Kvamsdal skriver på facebooksiden for Vestvågøy at en måte å hjelpe på, er å melde seg som besøksvenn, og vise flyktningene Vestvågøy. Dette er noe asylmottaket har sagt de er interessert i at folk melder seg som. For å være besøksvenn kan man ta kontakt med asylmottaket, forklarer Kvamsdal.

I Vågan er det nå forsøk på å få i gang flyktningeguiden igjen i regi av Svolvær Røde Kors. Det skal være et møte om dette 15. september. Møtet er åpent for alle. Det blir da informasjon om hva det vil si å være flyktningeguide for Røde Kors, og hvordan man da må gå fram. Det forteller Hilde-Line Olsen for Røde Kors.

Og det er flere måter å møtes på.

Veldedig vinkurs

Gyri Mentzoni holder jevnlig vinkurs. Nå ønsker hun å arrangere et vinkurs til inntekt for Flyktninghjelpen.

Siden mat og vin sponses, går kursdeltakeravgiften direkte inn i en pott som sendes til Flyktninghjelpen. Deltakelsen koster 500 kroner, og Mentzoni sier det er plass til 50 stykker.

– I tillegg har flere sagt de ønsker å gi en sum uten å delta på kurset, legger Mentzoni til.

Med fullt kurs blir det minst 25.000 kroner som oversendes Flyktninghjelpen.

Mentzoni sier de håper på fullt hus. Hun understreker at folk må melde seg på e-post, ikke bare på Facebook, for at man skal være sikker på at det er nok mat og drikke til deltakerne.

Selve kurset er 17. september. I etterkant av kurset blir det idedugnad om hva som kan gjøres for å ønske flyktningene velkommen til Vågan og Lofoten.

– Dette møtet er åpent for alle, og er gratis. Det er bare vinkurset som koster penger, forklarer Mentzoni.

Hun synes det er fantastisk at så mange ønsker å hjelpe til.

Følg med

På de to sidene legges det ut hva som trengs og hva folk har av ting de ønsker å gi. Enten det er ting eller vennskap. Derfor oppfordrer Kvamsdal folk til å følge med på Facebook framover.

– Dette er en side som kan være nyttig i lang tid framover, sier hun.

For engasjement, det skorter det ikke på.

– Det var jo overmodent. I det øyeblikket vi sa at nå må vi gjøre noe, så var alle med. Det går så fort, sier Olsen.

Hun avslutter:

– Vi håper alle møter våre nye naboer med et inviterende smil, ei varm hånd og et åpent hjerte.

Artikkeltags