Gå til sidens hovedinnhold

- Flyplass skal ikke fortrenge E10 i vest

– Storflyplass og innkorting av E 10 Svolvær-Leknes skal ikke fortrenge veitiltak i Flakstad og Moskenes.

For abonnenter

Det understreket Vestvågøy-ordfører og Lofotrådets leder Remi Solberg da han orienterte om den siste utviklingen om flyplass og veipakke under Vest-Lofoten Næringsforenings næringslivslunsj på Leknes tirsdag.

– Jeg opplever at noen har skapt inntrykket av at ny flyplass på Leknes, og innkorting av E 10 til 43 minutters kjøretur Svolvær Leknes, er kommet i stedet for tiltakene fra Fiskebøl til Å som ligger i Nasjonal Transportplan. Derfor er det viktig å understreke at vi ikke veksler inn strekningene Fiskebøl – Svolvær og Nappstraumtunnelen – Å i storflyplass og kortere E 10 mellom byene. Alle tiltakene som er foreslått i veipakken gjelder fortsatt, storflyplass og innkorting må komme i tillegg, sa Solberg til de 35–40 frammøtte.

Neste milepæl når det gjelder flyplass og vei er mai når Nordland fylkeskommune skal avgi sin innstilling om prosjekt i Nordland som bør prioriteres. Solberg lovet at Lofotrådet vil ha et tett samarbeid med næringslivet.

– Det er viktig at Lofoten slutter rekkene, og står sammen. Regional enighet er en forutsetning for å nå opp. Vi skal konkurrere med mange gode prosjekt. 2020 blir samferdselsåret i Lofoten. Vi skal legge mye politisk kraft bak våre ønsker.

Hålogalandsveien

Flakstad-ordfører Trond Kroken (Sp) gikk til valg på at kortbaneflyplass er viktig for å beholde dagens gode flytilbud. Han har imidlertid ingen problemer med å støtte større flyplass, og innkorting av E 10.

– Det er viktig at Lofoten står samlet. Større flyplass har mange positive sider i forhold til økt næringsutvikling, sier Kroken.

Han ser ikke bort fra at transportmønsteret kan endres før en eventuell storflyplass blir en realitet. Blant annet som følge av den allerede vedtatte utbedringen av Hålogalandsveien mellom Evenes og Gullesfjordbotn.

– Innkortingen kan gjøre det langt enklere for folk i Vågan å bruke Evenes, og dermed påvirke debatten om behovet for storflyplass i Lofoten. Blir det en lekkasje av passasjerer kan det bli en annerledes diskusjon om samferdselstiltak i Lofoten, mener Kroken.

Kommentarer til denne saken