Gå til sidens hovedinnhold

Storstreik mot regjeringen

Artikkelen er over 6 år gammel

Parat stanser all flytrafikk på landets største flyplasser i en time kommende tirsdag.

Dette som protest mot arbeidsminister Robert Erikssons (Frp) forslag om økt adgang til midlertidige ansettelser.

– For å få politikerne i alle partier til å forstå alvoret, setter vi alle fly på de store flyplassene i landet på bakken tirsdag 9. desember mellom klokken 13 og 14, sier Parats nestleder Vegard Einan.

Dette dreier seg om all flytrafikk fra flyplassene Bodø, Tromsø, Værnes, Flesland og Gardermoen. Selskapene som rammes er SAS, Norwegian og Widerøe.

Lovforslaget har dramatiske følger for norsk arbeidsliv, og det er på tide at politikerne våkner, sier Einan, som ber stortingspolitikerne sette seg inn i konsekvensene lovforslaget vil ha - spesielt for unge arbeidstakere i etableringsfasen og for kvinner i arbeidslivet.

  • Les også:
    I strupen på ministeren

Einan frykter at lovbehandlingen kan skje raskt.

– Vi har kilder i regjeringsapparatet, som sier til oss at dette forslaget kan bli hastebehandlet i Stortinget innen kort tid. Derfor reagerer vi så sterkt og så tydelig alt i dag, sier han til VG.

Einan mener regjeringens fleksibilitet er på arbeidsgivers premisser.

– Jeg hører Erikssons argumenter om at ansatte får større ansvar for egen arbeidssituasjon, men du risikerer ikke en fremtidig karriere eller jobben din ved å si nei til en arbeidsgiver som etter eget forgodtbefinnende kan avslutte arbeidsforholdet ditt når som helst, sier nestlederen.

– Ingen ser ut til å bry seg

Einan har ingen tro på at flere midlertidige vil gi økt sysselsetting.

– OECD og deres generalsekretær, Angel Gurría, sier at mindre enn halvparten av dem som får en midlertidig stilling har en fast jobb etter tre år. I tillegg advarer både Arbeidstilsynet og Stami mot Erikssons forslag, men ingen ser ut til å bry seg, sier Parats nestleder.

Forundret

Arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) er forundret over beslutningen om å lamme flytrafikken.

– Streik er et lovlig virkemiddel, men jeg er svært forundret over at Parat velger å ramme vanlige folk fordi regjeringen nå legger fram forslag som gjør at flere får prøvd seg i arbeidslivet, sier Eriksson til NTB.

(ANB-NTB)

Kommentarer til denne saken