Håper på lofotsamarbeid om forlengelse av rullebanen på Leknes

Remi Solberg håper Lofoten samler seg om lengre rullebane på Leknes – om forlengelsen er mulig.

DEL

7. februar kommer Avinor med sitt mulighetsbilde for Leknes, Svolvær og Skagen. Da kommer det første signalet om rullebanen på Leknes kan forlenges til minimum 1700 meter.

– Når det er avklart vil det være naturlig at Lofotrådet kommer på banen. Da bør Lofoten samle seg bak større flyplass på Leknes. I dag vet vi ikke hva som er mulig, sier Vestvågøy-ordføreren.

Som en felles flyplass for Lofoten?

– Vi sier ikke noe om flyplassen i Svolvær. Vi er klar over at Vågan har vedtak om flyplass på Hadselsand. Men vi håper at regionen kan samle seg om lengre rullebane på Leknes dersom det er mulig.

Under onsdagens flyplasseminar i regi av Vestvågøy Næringsforum og Vestvågøy kommune understreket samtlige behovet for å utvikle Leknes lufthavn.

– Nå gjelder det å skape et godt samarbeidsklima i Lofoten. Hele Lofoten må samarbeide om dette skal lykkes. Det må være målet nå, sa Merete Fæste i medisinutstyrsprodusent ConceptoMed på Ballstad.

– Lengre rullebane om dermed bedre flytilbud på Leknes vil gagne hele Lofoten. For innbyggerne på Å og Reine vil det være langt å kjøre til Hadselsand, sa Ketil Benjaminsen som er en av initiativtakerne til byggingen av Lofotr hotell på Leknes.

Skeptisk

Den kritiske røsten var tidligere flyger Geir-Harald Evjen, med bakgrunn fra SAS og kortbanenettet i Norge.

– Rent operativ er jeg ikke optimist når det gjelder utbygging ut over 1200 meter ut fra dagens utstyr. Det er ikke mye som tyder på at Leknes værmessig er bedre enn Gimsøy. Utvidelse til 1200 meter vil være fornuftig og kan åpne for litt større fly, som Dash 300, men vil også kreve større areal til sikkerhetssoner. Man må også spørre om det er fornuftig å anlegge en større flyplass så nært bebyggelsen, sa Evjen.

– Avinor har sagt at 1200 meter er uinteressant fordi det gir få kommersielle muligheter. Nye flytyper utvikles. El-fly vil komme. Det åpner nye muligheter. Vi sier at vi ønsker lengre rullebane så får de faglige vurderingene konkludere med hva som er mulig, svarte daglig leder i Vestvågøy Næringsforum, Søren Fredrik Voie.

Les også: Avinor møter ordførerne i vinter: – Kommunen og næringsforumet vil samarbeide inntil det er klart hvilke løsninger som anbefales

Les også: – Hadselfjordutredningen kommer i mars 2018

Artikkeltags