Fotograf Eva Rose Furmyr reiser i vår rundt med sin Fødebil, for å overrekke intime øyeblikksbilder fra fødsler. Målet er at bildene skal skape ro og trygghet hos de gravide. Så mye ro at fødselen oppleves bedre. Sist tirsdag besøkte hun fødestuen ved Nordlandssykehuset Lofoten på Gravdal.

- Jeg fikk ideen etter en fødselsutstilling jeg holdt i Oslo Rådhus i 2014. Kvinner som fødte på Bærum sykehus fortalte meg at fotografiene motiverte og bidro til bedre fødsler. Jordmødre fortalte meg at fotografiene hjalp mot fødselsangst, forteller Furmyr.

Hele denne utstillingen ble donert Bærum sykehus. Tilbakemeldingene gjorde at hun ville donere bilder til flere fødesteder. Som tenkt, så gjort.

I samarbeid med Elite Foto, og sponset av Askjems og Knaus, reiser hun nå land og strand rundt og donerer bort bilder.

- Fantastisk flotte bilder

Konstituert assisterende enhetsleder ved fødestuen, Helene Pettersen, forteller at de fikk åtte bilder, som alle kommer til å bli hengt opp. I tillegg fikk helsestasjonen tre bilder. I alt 11 bilder, med andre ord.

- De er fantastiske, flotte øyeblikk. Vi har ikke hengt dem opp enda, da vi må se og tenke over hvor vi skal henge dem. Men noen skal henges inne på fødestuen hvor vi har et badekar, sier hun.

Pettersen tror så gjerne at bildene kan bidra til ro hos fødende.

- Jeg tenker fotografen har fanget en ro og en trygghet i situasjonen. Å se på bildene kan bidra til å snu tankegangen hos den fødende, sier Pettersen.

- Jeg ble imponert

Furmyr ble imponert over møtet i Lofoten.

- Jeg ble veldig imponert. Jeg visste ikke at dette er landets eneste fødestue med muligheten for nødkeisersnitt. Jeg ble veldig fascinert. Dette er en trygghet for de fødende, og den skulle flere hatt, sier hun.

Furmyr lot seg også imponere over menneskene hun møtte.

- Det er fantastiske, varme mennesker. Noe også de fødende møter, sier hun.

Engasjementet for fødsler kom da hun som åtteåring så søsteren bli født.

- Fascinasjonen kom da jeg så søsteren min ble født hjemme. Da jeg som voksen flyttet til Oslo begynte jeg å jobbe for fagbladet Gravid, forteller hun.

- Vi sykeliggjør de gravide

Etter å ha stått på sidelinjen på fødestuer og fødeavdelinger i 20 år, har Furmyr meninger om fødselsomsorgen og helsepolitikken. Hun liker ikke utviklingen.

- Jeg mener vi må slutte å legge ned fødestuer, og sykeliggjøre de gravide. Tidligere var alle friske. Nå får vi flere og flere såkalte røde fødsler, hvor den gravide må transporteres til en fødeavdeling. Jeg synes det er feil vei å gå. Jordmor Ellen Blix forsker på dette. Hennes forskning viser at fødestuene er trygge så lenge du er frisk. England hører på henne, og der popper det nå opp fødestuer over alt. I Norge gjør vi det stikk motsatte; vi legger ned. Jeg skal lage litt debatt når turneen er over, sier hun.

Det blir en stund til. Furmyr er i skrivende stund i Tromsø. Deretter går turen videre nordover.

- Vi skal helt til Hammerfest og Kirkenes. Vi skal også innom Sverige og Finland, og lære mer om hvordan de gjør det, forteller hun.