Gå til sidens hovedinnhold

Følelsen av utrygghet er ekkel

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

De siste ukene har stadig flere rapporter om hærverk, trollskap og forsøpling i Henningsvær dukket opp. Isolert sett har hver enkelthendelse ikke vært oppsiktsvekkende, sammenlignet med hendelser som avdekkes i Lofoten en gjennomsnittlig helgemorgen året igjennom.

Henningsvær har som mange andre steder en aktiv facebookside der befolkninga deler informasjon. Her har huseiere og bedriftseiere i flere uker dokumentert og lagt ut bilder av uønska adferd i fiskeværet. Dermed har man får en oversikt over alle hendelsene og årvåkenheten har økt i takt med irritasjonen.

Tyveri av dekor som innbyggerne har pyntet med, knust glass i kirkedøra og forsøpling er eksempler på hva som har satt sinnene i kok i det populære reisemålet. Uønsket camping på områder ment for fellesskapet har også vært et tema.

"Vi har tatt i mot mange og da mener vi mange gjester opp gjennom årene. Møter vi har levd lenge på utover vinter og mørketid.(...) Aldri før har vi opplevd så lite ydmykhet og respekt. Ydmykhet over å få komme på besøk til vår perle og se og oppleve naturen og ikke minst oss som faktisk bor og lever her", skriver Line Marie Jensen i et innlegg i Facebook.

Nå har kommunedirektøren i Vågan kommune, fått nok. Politiet er kontaktet med et ønske om at fiskeværet heretter skal få hyppigere besøk av patruljer fra politiet. Til Lofotposten uttalte fungerende kommunedirektør, Mette Nygård, i helga at kommunen skal kartlegge hva de kan bidra med og legge en slagplan. Det er bra at man tar dette på alvor fra kommunens side.

Først og fremst er det vel den forebyggende effekten av politiets nærvær vi kan håpe på, at de fakker kjeltringene på fersk gjerning får bli en bonus.

På Leknes våknet innbyggere til skrekkmelding om ildspåsettelser siste helg, og for en måneds tid siden fikk beboere på Fygle nattlig besøk av en ustabil og bevæpnet mann.

Om noen av disse skremmende hendelsene kunne blitt forebygget av økt patruljering, er høyst usikkert. Politiet etterforsker sakene og vil stille gjerningspersonene i disse alvorlige sakene til ansvar. Det er nødvendig for at folk som bor her skal kunne legge opplevelsene bak seg og føle seg trygge i hjemmene sine framover.

Sammenlignet med hendelsene på Leknes og Fygle, er det som har skjedd i Henningsvær mer håndterbart.

Men følelsen av utrygghet er like ekkel, uansett hva som utløste den.

Vi håper publikum bidrar med god informasjon til politiet i alle sakene, og at gjestfriheten som vi kan være stolte av i Lofoten fortsatt kan blomstre gjennom sommeren.

Kommentarer til denne saken