Gå til sidens hovedinnhold

Folk må få tilgang til toaletter

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Dette skal handle om utgiftene ingen vil ta, for å løse et problem vi ikke kan velge bort.

Hver sommer er det saker om manglende toaletter i lokalavisene i Lofoten. Saker som mange leser, rister på hodet av og tenker at "her må noen gjøre noe".

Der er vi enig. Noen må faktisk gjøre noe.

Nå er det samtidig slik at ingen rekker opp handa og sier "vi tar regninga".

Det er dyrt å sette opp toaletter, og summerer man bygging og noen års driftskostnader, får man en totalkostnad på flere millioner.

Men vi kan ikke velge bort denne problematikken. Turiststrømmen avtar ikke, og vi mennesker kommer ikke til å slutte å ville gå på do.

Helgas do-hendelse var fra Leknes, der noen hadde benyttet et busskur. Det kunne like gjerne vært et annet sted i Lofoten.

Bussjåføren Lofotposten snakket med har for øvrig helt rett. Det kan ikke være slik, og folk, og selvfølgelig busspassasjerer må få tilgang til toaletter.

I dag er det ingen offentlig tilgjengelige toaletter i de to lofotbyene. Publikum er prisgitt bensinstasjonenes velvilje, kjøpesentrene og det er selvfølgelig mulig å lure seg inn på rådhusene i åpningstiden. Det blir litt for tilfeldig, og man skyver i høy grad problemet over på noen få. Kjøpesentrene er kanskje de det er minst synd på, da de selv ønsker å være en by i byen der man får alt. Da er det ikke urimelig å stille med toaletter, og de har vel strengt tatt ikke klaget heller.

Trøkket på bensinstasjoner, kafeer og spisesteder er derimot ikke rimelig. Man skal holde sine kunder og gjester med toaletter, men noe mer enn det kan man ikke forvente.

Lofotrådet har diskutert toaletter før, og de blir nok nødt til å gjøre det igjen.

Kanskje en kombinasjon av det historisk gode samarbeidsklimaet i Lofoten, og statlige korona-penger kan gjøre det litt mindre sannsynlig at vi får en lignende do-sak sommeren 2021.

Vi må skrive om slike saker også, men vi vil helst slippe.

Kommentarer til denne saken